Koronavirüse karşı esas aşı etkili liderliktir

Sağlıklı ulusların ve müreffeh ekonomilerin anahtarı karar vericilerin elinde. İktidardakilerin bilime değer vermesi ve alçakgönüllülük, empati ve dayanışma göstermesi hayati önem taşıyor

NATO liderlerinin geçen yıl Londra'daki zirvede çektirdiği aile fotoğrafı (Reuters)

Jacinda Ardern, kısa süre önce iklim acil durumu ilan ederek liderlerin küresel zorlukların üstesinden gelmek için önderlik etmeleri gerektiğine dair dünyaya bir mesaj gönderdi. Benzer şekilde, ülkesini Kovid-19 krizi boyunca etkili bir şekilde yönlendirdi. Birbiriyle bağlantılı küresel zorlukların üstesinden gelmenin nihai ortak yolu liderliktir.

Güç, siyaset ve politika uzun süredir sağlığın temel belirleyicileri arasında kabul ediliyor. Fakat Kovid-19, siyasi unsurları daha keskin bir odağa taşıyarak liderleri ve onların etkili bir şekilde yönetebilme yeteneklerini öne çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önümüzde kesinlikle daha iyi günler var fakat Kovid-19 baharından önce sert bir kış geçecek. Biz virüsten bıkmış olabiliriz ama o bizi enfekte etmekten bıkmadı. Mevcut durum, mümkün olduğunca çok hayatı kurtarmak için halk sağlığı önlemleri ve aşının etkili ve adil şekilde sunulmasıyla beraber liderlik gerektiriyor. Bu, II. Dünya Savaşı'nın yarattığı yıkımının ardından gelen Marshall Planı'ndan bu yana en karmaşık ulusal ve küresel operasyonlardan biri.

Ülkelerin Kovid-19 ölüm oranlarındaki fark 100 kattan fazla olabiliyor. Başarıya götüren anahtar unsurlar sadece hazırlıklı olmak ve güçlü sağlık sistemleri değil, aynı zamanda insanlar ve hükümet arasındaki güvendir. Yerel topluluklardan uluslararası kuruluşların başkanlarına ve en güçlü ülkelerdeki en üst düzey hükümetlere kadar, bu güvenin temeli etkili liderliktir.

Birincisi ve en önemlisi, liderlik haberler kötü olduğunda ve gerçekleri kabul etmek zor olduğunda bile halka gerçeği söyleme cesareti gerektirir. Dürüst liderler bilime, kanıta ve verilere değer verir ve kararlarını bu faktörler yönlendirir. Zayıflıkları ve hataları kabul eder, yardım ister ve bilgiyi sadece kendi haklarıyla değil diğer ülkelerle de paylaşırlar, çünkü bu tüm ülkeler için iyi olacaktır.

Etkili liderler benzer zorluklarla karşılaşan diğer ülkelerden bir şeyler öğrenecek ve virüs istisnacılığı diye bir şey olmadığını kabul edecek kadar alçakgönüllüdür. Kovid-19 küresel kuzeyin güneyden, batının doğudan, bugünün geçmişten alacağı dersler olabileceğini gösterdi.

Bazı ülkeler, 2003'te SARS'la olan geçmiş tecrübelerinden, Ebola ve çocuk felci gibi diğer hastalıklar için temas takibinden yararlandı. Moğolistan, Güney Kore, Ruanda, Tayland ve Vietnam gibi bazı ülkeler Kovid-19'a kapsamlı yanıtlar verdi. Bu örnekler farklı siyasi sistemlerin ötesindedir.
 


Toplumlarına hizmet etmek için kendilerini tehlikeye atan sağlık çalışanlarına ve temel çalışanlara saygı göstermek gibi, ölen 1,6 milyon insanın aileleriyle ve sağlıklarını veya geçim kaynaklarını kaybeden çok daha fazla kişiyle empati kurmak da başlı başına bir liderlik davranışıdır.

Kovid-19 ülkeler içinde ve arasındaki cinsiyet, ırk ve sosyoekonomik durum dahil olmak üzere eşitsizliklerden beslendiği için, liderlik ötekileştirilen toplulukların yanında olmayı gerektirir. Finlandiya, İzlanda, Almanya ve Yeni Zelanda dahil kadın liderlerin yönettiği ülkeler virüsle mücadelede özellikle başarılı oldu. Bunun kısmi nedeni, virüsün nerede olduğunu belirlemelerine ve bulaşma zincirlerini kırmalarına yardımcı olan testlerin sunulmasına yatırım yapmış olmalarıydı.

Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende olmadığımız için ve küresel zorluklar çok taraflı çözümler gerektirdiği için, etkili liderler dayanışmayı vurgular. Eşi görülmemiş bir bilimsel çabanın sonucunda doğan yüksek düzeyde etkili aşılara dair son haberler hayli cesaretlendirici ve liderler pandemiyi her yerde sona erdirmeyi dar milliyetçi hedeflerin önüne koyarsa bu 2021 için iyiye işaret. Acilen 3,7 milyar dolarlık (yaklaşık 28 milyar TL) finansmana ihtiyaç duyan DSÖ öncülüğündeki Kovid Araçlarına Erişim Hızlandırıcısı, dayanışmanın somut bir örneği.

Liderler, altüst edici ve ağırlıklı olarak yıkıcı bir yıl geçiren vatandaşlarına umut verir. Dünya çiçek hastalığını yendi, çocuk felci ortadan kaldırılmanın eşiğinde ve bu pandemiyi sona erdireceğiz. Bunu yapmanın en iyi ve en hızlı yolu birlik olmak.

Dr. Tedros'un dediği gibi, “Kovid-19 pandemisi liderliği ciddi bir teste tabi tuttu. Ve çok fazla durumda, bu konuda yetersiz kalındığını söylemek adil olur". Ne var ki liderlerin vazgeçmek yerine adım atmaları ve ülkelerini Kovid-19'u yenme yoluna sokacak kararlar almaları için asla geç değil.

Pandeminin ortaya koyduğu en önemli şey, güvenin sağlık için çok önemli olduğu. Liderlik güven oluşturur (veya onu yok eder); liderliğin getirisi (veya maliyeti), vatandaşların ve çoğunlukla en savunmasız ve ötekileştirilmiş olanların yaşamlarında ve geçim kaynaklarında ölçülür.

Kovid-19 bize sağlığın müreffeh ekonomilerin ve güvenli ülkelerin temeli olduğunu ve liderliğin sağlık, iklim, çatışma ve eşitsizlik gibi birbiriyle bağlantılı küresel zorluklara karşı esas aşı olduğunu öğretti.

* Dr. Peter Singer, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un özel danışmanı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Direktör Yardımcısıdır.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU