İki kol arasındaki tansiyon farkı ölüm riskiyle ilişkilendirildi

Bilim insanları tansiyonu her iki koldan da ölçtürmeyi tavsiye etti

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kalp damar hastalıklarından her yıl 17,9 milyon kişi hayatını kaybediyor (Reuters)

Birleşik Krallık’tan bir araştırma ekibi, tansiyon ölçümünü iki koldan yapma sonucunda ortaya çıkacak farkın kalp krizi, inme ve ölüm riskiyle bağlantılı olduğu konusunda güçlü deliller elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut bütün araştırmaların bir meta analizini gerçekleştiren ekip, daha sonra Avrupa, Asya, Afrika ve ABD’deki yaklaşık 54 bin kişiden her iki kol ölçümlerinin mevcut olduğu bir veritabanı oluşturuldu. Araştırmacılar, kollar arası tansiyon farkıyla ilgili verileri analiz ederken aynı özelliklere sahip gruplarda 10 yıl içinde meydana gelen ölüm, kalp krizi ve inme sayısını takip etti.

Tansiyon her kalp atışında bir döngüde yükselip düşüyor. Milimetre cıva (mmHg) birimiyle ölçülürken büyük tansiyon (sistolik) ve küçük tansiyon (diyastolik) olarak ikiye ayrılıyor. Eğer bir kişinin büyük tansiyonu yüksekse bu hipertansiyona işaret ediyor. Bı rahatsızlık yetişkin nüfusun üçte birini etkiliyor ve dünya genelinde önlenebilir kalp krizi, inme ve ölümlerin başlıca nedeni konumunda bulunuyor.

İki koldaki ölçümlerde büyük tansiyon arasında önemli bir fark çıkması, damarlarda daralmanın veya sertleşmenin göstergesi olabilir. Kan akışını etkileyen damardaki bu değişiklikler, ilerideki kalp krizi, inme veya erken ölüm için bir risk göstergesi olarak kabul ediliyor.

ScienceDaily'nin aktardığına göre, araştırma bulguları, kollar arasındaki her mmHg farkının, 10 içinde meydana gelebilecek göğüs ağrısı, kalp krizi veya inme riskini yüzde bir oranında artırdığını gösterdi.

Tansiyon aletiyle iki kolun kontrol edilmesinin oldukça basit olduğunu ve ek bir maliyet gerektirmediğini belirten araştırmanın başyazarı Exeter Üniversitesi’nden Dr. Chris Clark, sözlerine şöyle devam etti:

Uluslararası kılavuzlar şu anda bunun yapılmasını tavsiye ederken genellikle zaman sınırı sebebiyle en iyi ihtimalle yaklaşık yarısında bu gerçekleşiyor. Araştırmamız, her iki kolu da ölçmek için gereken fazladan zamanın nihayetinde hayat kurtarabileceğini gösteriyor.

Dr. Clark, kollar arasındaki farkın inme ya da kalp krizine neden olduğunu söylemediklerini belirtti ve bunun damarların sağlığındaki temel farklılıkları temsil ettiğinin altını çizdi.

Şu anda uluslararası birçok kılavuz, iki koldaki tansiyon farkının 15 mmHg olması durumunda kalp damar riskine işaret ediyor. Ancak bu yeni araştırma, 10 mmHg’lik daha düşük bir farkın risk olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Bu fark, çok daha fazla insanın kalp damar tedavisi görmesi gerektiği anlamına geliyor. Araştırma bulgularının kılavuzlara ve klinik uygulamalara dahil edilmesi gerektiğini belirten araştırmanın yazarlarından Profesör Victor Aboyans, bu sayede birçok insanın kalp krizi, inme ve ölüm riskini azaltabileceğini düşündüğünü ifade etti. Dr. Clark da tansiyonunu kontrol etmek isteyen hastalara her iki kolunu ölçtürmesini tavsiye etti.

 

Independent Türkçe, ScienceDaily, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU