Japonya'da yolsuzluk: "Abe yemeklerin parasını devlete ödetti"

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yolsuzluk iddiaları nedeniyle savcılar tarafından sorguya alındı

Şinzo Abe Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanıydı (AFP)

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, başkent Tokyo'da savcılar tarafından politik çıkarları doğrultusunda yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle sorguya çekildi. 

Reuters'ın aktardığına göre yerel medya kanallarından TV Asahi haberi iktidardaki Liberal Demokrat Parti'den bir dizi parlamantere dayandırdı. Şinzo Abe şağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa etmeden önce Liberal Demokrat Parti'nin genel başkanıydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya yerel medyası bu ay savcıların Abe'nin sekreterine yaklaşık 40 milyon yenlik (yaklaşık 3 milyon TL) bir miktarın dahil olduğu bildirilmemiş siyasi fonlar nedeniyle açılan davada gönüllü olarak sorgulamaya girmesini istediğini aktarmıştı.

Ağustos'ta sağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa eden Abe, bir süredir destekçilerinin verdiği bir yemeğin maliyetinin Başbakanlık tarafından karşılandığı gerekçesiyle yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya. Abe'nin siyasi fonlar yasasını ihlal ederek destekçileri için düzenlenen "Sakura-kai" yemekleri için harcanan 8 milyon yenlik meblağı karşıladığı iddia edilmişti. 

Yerel medyanın Cuma aktardığına göre Abe, yıl bitmeden önce soruları yanıtlamak üzere parlamentoya çağırılabilir. Asahi'nin bildirdiğine göre Abe şu ifadeleri kullandı:

Savcılık şu anda konuyu araştırıyor fakat sonuçlar hazır olduğunda iyi niyetle soruları cevaplamak istiyorum.

Abe'nin görevinin son yılında karşılaştığı mesele mevcut Başbakan Yoshihide Suga'nın da mercek altına alınabileceğine işaret ediyor. Suga, Abe'nin 2012 ve 2020 arasındaki görev süresinde sağ koluydu. 

Japonya'da siyasetçilerin seçmenlere hediye olarak yorumlanabilecek herhangi bir yardımda bulunmaları yasalar uyarınca suç sayılıyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU