Lavrov ve Mikdad, BM’de ortak hareket etme kararı aldılar

Lavrov, “Askeri, ekonomik ve ticari iş birliğini görüşmenin yanı sıra özellikle Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü gibi çeşitli uluslararası platformlarda ortak bir pozisyon koordine ettik” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Suriyeli mevkidaşı Moskova’da (AFP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile gerçekleştirdiği ilk görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geçmişteki anlaşmaları uygulama mekanizmalarını ele aldı.

Lavrov görüşmesinde, Mikdad’ın Moskova’yı ziyaret etmesinin “bütün alanlarda durumu gözden geçirmek, Rusya ile Suriye arasındaki anlaşmaların nasıl uygulanacağını bilmek ve anlaşmaların gecikmeden sürmesi için gerektiğinde ek tedbirler almak için bir fırsat” olduğunu ifade etti. Mikdad da “Rusya-Suriye ilişkilerindeki daimi dostluğun doğasına” işaret ederek, “temel hedefin stratejik ilişkileri güçlendirmeyi sürdürmek olduğunu” söyledi.

Toplantıların ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Lavrov, iki tarafın “Suriye ve çevresindeki durum, bölgesel ve uluslararası dosyalar ve tüm alanlarda ikili ilişkileri geliştirmekle ilgili görevler hakkında kapsamlı ve detaylı tartışmalar” yürüttüğünü kaydetti.

Moskova’nın Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma ve Suriye halkının dış müdahale olmadan kendi kaderini tayin ilkesinden hareket ettiğini belirten Lavrov, iki tarafın Suriye Anayasa Komitesi Küçük Komite’nin toplantısı çerçevesinde yapılan tartışmalar ve görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Bu çabanın Astana Grubu kapsamındaki ‘garantörlerin’ çalışmasının önemli sonuçlarından biri olduğuna işaret eden Lavrov, garantör troykasının (Rusya-Türkiye-İran) halihazırda Suriye’de siyasi çözüm sürecini ilerletmek için faydalı ve etkin tek uluslararası mekanizma olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle söz konusu üç ülkenin ateşkesi sürdürme çalışmalarını sürdürmesinin önemini vurguladı.

“Siyasi sürecin ve askeri iş birliğinin gelişmesi ile tüm ekonomik, geçim ve sosyal sorunların çözümüne paralel ilave çaba harcamak önemlidir” diyen Rus Bakan, bu başlangıcın mültecilerin dönüşü için gerekli koşulları sağlayacağını vurguladı. Şam’ın Moskova’nın düzenlenmesinde aktif katkıda bulunduğu Uluslararası Mülteci Konferansı’na ev sahipliği yaptığını ve aralarında Arap ülkelerinin de bulunduğu 20 ülkeden heyetlerin katıldığını hatırlatan Lavrov, bu konferansın uluslararası toplumun bu dosyayı ilerletmenin önemini daha fazla anladığını bir yansıması olduğunu ifade etti.

Suriye’deki ekonomik sorunların çözümünün özellikle Washington ve müttefikleri tarafından Suriye’ye dayatılan cezai yaptırımlar nedeniyle halen temel engellerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Lavrov, yabancı güçlerin ülke topraklarındaki yasa dışı varlığına işaret etti. Bu varlığın siyasi süreçte ilerleme kaydedilmesini engellediğini belirtti.

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Askeri, ekonomik ve ticari iş birliğini görüşmenin yanı sıra özellikle Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü gibi çeşitli uluslararası platformlarda ortak bir pozisyon koordine ettik” dedi.

Lavrov’un gündeminde Suriye ve Rusya arasındaki ticari-ekonomik iş birliği de vardı:

“Geçtiğimiz haftalarda, Suriye'nin ekonomik ve geçim durumuyla mücadelesine yardımcı olmak için önemli kararlar alındı. Söz konusu kararlar arasında 100 tonluk bir buğday sevkiyatı yapılması da var. Bu, gelecek diğer yardımların ilk partisi. Rusya tarafından Suriye-Rusya Hükümet Komitesi’ne yeni başkan atandı. Komite gelecek yılın başında toplantı düzenleyecek.”

Lavrov, Suriye Anayasa Komitesi’nin gidişatı hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rusya, önemli bir gelişme gözlemliyor. Dördüncü turda temel ilkelerle ilgili faydalı tartışmalara şahit olduk. Ocak ayının sonunda düzenlenecek beşinci turun anayasa girişinin hazırlanmasına yönelik doğrudan çalışmalarına geçeceğine güveniyoruz.”

Rus Bakan açıklamasında ayrıca büyük atılımların gerçekleşmesi konusunda beklentiye girilmemesi gerektiğine dikkat çekti:

“Suriye ve çevresindeki durum, özellikle dış aktörlerin oynadığı roller nedeniyle oldukça karmaşık. Bu nedenle gayretli, titiz ve detaylı çalışmayı arzulamakla birlikte bir atılımın gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. BM Elçisi Geir Pedersen ve ekibinin bu girişe tamamen bağlı olduğunu görüyoruz.”

Mikdad da ikili ilişkilerin düzeyine övgüde bulunduğu açıklamasında “Şam ve Moskova ilişkileri, başka hiçbir ülkeyle ulaşmadığımız bir seviyeye ulaştı” dedi. İki taraf arasındaki iş birliğinin, terörle mücadele ve iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin güçlendirilmesine dayandığına dikkat çeken Mikdad, Rusya’nın “uluslararası barışın ve güvenliğinin korunmasında” oynadığı role övgüde bulundu.

Anayasa Komitesi çalışmalarına değinen Mikdad sözlerini şöyle sürdürdü:

“Krizin çözüm için sabiteleri vurgulayan ulusal bir pozisyona ihtiyaç var. Anayasa Komisyonu'nun çalışmalarının hızlı ve kolay bir şekilde ilerlemesini beklemiyorduk. Çünkü ulusal ve ulusal olmayan yaklaşımlar arasındaki mevcut çelişkiler büyük ve kapsamlıdır.”

Mikdad, Anayasa Komitesi çalışmalarını en çok etkileyen faktörün “dış müdahalenin, anayasada teminat altına almak istediği görüş ve kavramları dayatma çabaları” olduğunu belirterek “Suriye hükümetinin dayatmaları kabul etmeyeceğini ve Anayasa Komitesi çalışmalarının hiçbir dış müdahale olmadan Suriyelilere ait olması gerektiğini” vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU