Hemşirelere "Ben salağım" yazma cezası veren başhekim görevden alındı

Ayşegül Alkan'ın başhekimlik görevinden alınarak asli görevine iade edildiği açıklandı

Başhekimin verdiği ceza sağlık çalışanlarının ve meslek kuruluşlarının tepkisini çekti / Fotoğraf: Twitter

Kumluca Devlet Hastanesi'nde 13 Aralık günü gece nöbetinde olan iki hemşire, alt katta düşen bir hastanın olduğu bilgisi üzerine müdahale etmek için görev yerlerini terk etti. Başhekim Ayşegül Alkan ise hemşireleri yerinde göremeyince iddiaya göre, A4 kağıdına 500 kere 'Ben salağım görev yerimi terk ettim' yazmalarını istedi. Yazıyı yazan hemşireler, daha sonra söylenildiği üzere evrak kayıta teslim etti.

Olayın duyulmasının ardından konuyla ilgili inceleme başlatan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, başhekimin görevden alındığını duyurdu. Başhekimlik tarafından yapılan açıklamada, "Antalya’da Kumluca Devlet Hastanesinde gerçekleşen ve tüm basında yer alan haber üzerine yapılan inceleme ve soruşturma sonucu Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayşegül Alkan başhekimlik görevinden alınarak asli görevine iade edilmiştir" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

salak.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Sağlık çalışanlarının başına gelen bu olayı kınayan Başkan Sağlık-Sen Başkanı Sinan Kuluöztürk, "İddiaya göre, olay geçtiğimiz pazar gecesi yaşanıyor. Gece nöbetinde olan 2 hemşire arkadaşımız alt katta bir hastanın düştüğü bilgisi üzerine müdahale etmek için görev yerlerini terk ediyor. Mesai saati dışında hava muhalefetinin verdiği zararı incelemek için hastanede bulunan Başhekim Alkan’da, bu esnada hemşireleri yerinde göremeyince sinirleniyor. Hemşirelerden A4 kâğıda 500 kere 'Ben salağım görev yerimi terk ettim' yazmalarını istiyor. Hemşire kardeşlerimiz gece yazıyı yazıyorlar ve sabah Başhekim Alkan’ın talep ettiği gibi evrak kayıta gönderiyorlar; ancak evraklar kayıt altına alınmıyor" dedi.

sinan.jpg
Sağlık-Sen Şube Başkanı Kuluöztürk, yaşanan olay için "Kabul edilemez" dedi / Fotoğraf: İHA



"Kabul edilemez"

Yaşanan olayın kabul edilemez olduğunun altını çizen Kuluöztürk, "Koronavirüs salgını başladığı günden bu yana sağlık çalışanlarımız fedakârca çalışıyorlar, kendi hayatlarını ortaya koyuyorlar. Tüm kamunun bildiği zor şartlar altında canlarını dişlerine takarak sağlık hizmetlerinin aksamaması için mücadele eden sağlıkçılarımıza yönelik bu tarz davranışlar asla kabul edilemez. Yöneticilerimiz, içinde bulunduğumuz pandemi şartlarında sağlıkçılarımızın morallerini bozmak yerine onların motivasyonlarını daha da yükseltmeli, sağlıkçıların yanlarında olduklarını onlara hissettirmeli. Sağlık çalışanlarımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.

SES: İnsan onuruna yakışmaz

SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz de yazılı bir açıklama ile Kumluca Devlet Hastanesi'nde yaşanan olaya tepki gösterdi.

"Sağlık emekçileri ağır çalışma koşullarında çalışırken aynı zamanda hastane yönetimlerinin uyguladığı mobbing ile de yüz yüze kalmaktadır" diyen İçöz, açıklamasının devamında şöyle dedi:

"Kumluca Devlet Hastanesinde yaşanan da yıllarca iş yerlerimizde uygulanan mobbinglerin bir başka versiyonudur. Dün olduğu gibi bundan sonrada sağlık emekçilerinin emeğini ve onurunu hiçe sayan uygulamaların, baskıların ve mobbinglerin karşında durmaya devam edeceğiz. Sağlık emekçilerinin onurunu hiçe sayanlar hakkında gereken neyse derhal yapılmalıdır. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şube olarak sürecin takipçisi olacağız"

 

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği de sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada "Antalya Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ayşegül Alkan’ın, “düşen bir hasta ile ilgilenmek için görev yerinden ayrılan” bir hemşireye ceza olarak bir kağıda 500 kere “Ben salağım görev yerimi terk ettim” yazdırdığı haberini üzülerek takip etmekteyiz" diyerek duruma tepki gösterdi.

"Bakanlığımızın sağlık personelimizi incitecek bir fiile bile tahammül etmeyeceği bilinmelidir"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki hemşireye ceza için hakaret içerikli yazı yazdırıldığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Kumluca Devlet Hastanesinde yaşanan olayla ilgili derhal harekete geçerek duruma el koyduklarını belirtti.

Görev yerinden ayrıldığı gerekçesiyle iki hemşireye başhekim tarafından verildiği ileri sürülen cezai uygulamanın kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

Her türlü görev ihmali ve hatalı davranış karşısında ne tür bir işlem yapılacağı ilgili mevzuatımızda belirtilmiştir. Kimsenin bunun dışında bir işlem yapma, yargılamayı kendisi yaparak kendi belirlediği bir cezayı uygulama hakkı yoktur. Özellikle bütün sağlık çalışanlarımızın özveri ile mücadele yürüttüğü bu dönemde Bakanlığımızın herhangi bir sağlık personelimizi incitecek bir fiile bile tahammül etmeyeceği bilinmelidir.

Bakan Koca, olay duyulur duyulmaz, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılarak Alkan'ın başhekimlik görevinden uzaklaştırıldığına dikkati çekerek "Yürütülen disiplin soruşturmasının sonucu beklenmeksizin Alkan'ın başhekimlik sözleşmesi feshedilerek görevine son verilmiştir" ifadesini kullandı.

 

İHA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU