Merkez Bankası Başkanı Ağbal: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, “2021 yılının yüzde 5 enflasyon hedefine varılması noktasında sıkı bir politika duruşunun sergileneceği bir yıl olacağını” söyledi

Naci Ağbal, "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" tanıtım toplantısında sunum yaptı / Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası metninin sunumunu online toplantıyla gerçekleştirdi.

Ağbal, “Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin ortak amacı olmalıdır. TCMB olarak biz bu amaca yürekten inanıyoruz ve enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Hedeflerimize ulaşmak için şartların gerekli kılması halinde politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır” diye konuştu.

“Dalgalı kur rejimi devam edecek”

TCMB'nin nominal ya da reel bir kur hedefi bulunmadığını belirten Ağbal şu ifadeleri kullandı: 

Dalgalı kur rejimi devam edecek, kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacaktır. TCMB'nin nominal ya da reel bir kur hedefi bulunmamaktadır. TCMB kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanacak ve buna yönelik araçlar şeffaf bir şekilde, belirli bir plan dâhilinde, uygun koşullarda kullanılacaktır Enflasyonun ekonomimizi ve ülkemizi etkilediği maliyetler konusunda farkındalığın artırılması ve enflasyon hedeflerinin bütün paydaşlarca sahiplenilmesini önemli görüyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yüzde 5 enflasyon hedefi korunuyor”

Enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kıldığını vurgulayan Ağbal,
para politikası kararlarının fiyat istikrarı önceliği korunarak alınacağını söyledi.

Ağbal, hükûmetle birlikte belirlenen orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefinin korunduğunu, TCMB'nin bu hedefe varmada üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olarak, hedef ufku içerisinde kararlı ve azimli bir tutum göstereceğini kaydetti.

“Geç likidite penceresi para politikası aracı olarak kullanılmayacaktır”

Ağbal, TCMB'nin temel politika aracının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olduğunu hatırlatarak, gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ile TCMB'nin nihai kredi mercii işlevini gören Geç Likidite Penceresinin, söz konusu fonksiyonları dışında para politikası aracı olarak kullanılmayacağını açıkladı. Ağbal, “Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, zorunlu karşılıklar ile diğer TL ve döviz likidite araçları etkin olarak kullanılacaktır” dedi.

Naci Ağbal, toplantının soru-cevap kısmında 2021 yılında ekonomistler, reel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerin sıklaşacağını belirtti.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU