Hillary Clinton: Seçim yasası değişsin, başkanı halk seçsin

Demokrat siyasetçi, 2016 seçimlerinde oyların çoğunu almasına rağmen gerekli delege sayısını yakalayamadığı için Trump karşısında kaybetmişti

Hillary Clinton, New York eyaletinden delege olarak Joe Biden'a oyunu verdi (Reuters)

ABD'nin 46. başkanının Demokrat Joe Biden olduğu Seçiciler Kurulu'nda oyların kullanılmasıyla kesinleşirken, kimilerince karmaşık ya da adaletsiz görülen bu sistem bir kez daha tartışmaya açıldı.

2016 seçimlerinde halkın verdiği oylarda önde olduğu halde Cumhuriyetçi Donald Trump karşısında kaybeden Hillary Clinton sisteme itirazlarını dile getirdi.

Barack Obama yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev alan Hillary Clinton, eski ABD Başkanı eşi Bill Clinton'la birlikte New York eyaleti adına delege oyunu Biden adına kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Clinton aynı gün paylaştığı tweet'te "Seçiciler Kurulu'nu kaldırmamız ve diğer her makam için olduğu gibi başkanımızı da halkın oylarıyla seçmemiz gerektiğine inanıyorum. Ancak bu sistem devam ederken, New York eyaleti adına oyumu Joe Biden ve Kamala Harris adına kullanmaktan onur duydum" dedi.

ABD seçimlerinde adaylardan birinin ülke genelinde oyların çoğunu alması zafer ilan edeceği anlamına gelmezken, eyaletlerin kendilerine ayrılan sayıda delege çıkardığı sistemde başkanın kim olacağına dair nihai kararı 538 delegeden oluşan Seçiciler Kurulu veriyor.

3 Kasım seçimlerinde Biden ülke genelinde 81,2 milyon oy alırken, 306 delege toplayarak başkanlığı garantilemişti. Trump da 74,2 milyon oy almış, delege sayısı 232'de kalmıştı.
 


Hillary Clinton'ın yarıştığı 2016 seçimlerinde Demokrat aday 65,8 milyon oy topladığı halde 232 delegede kalmış, Trump ise 62,9 milyonla rakibinden yaklaşık 3 milyon daha az oy toplasa da 306 delege sayısına ulaşarak zafer ilan etmişti.

Anketler kendisine zafer müjdelerken Trump karşısında acı bir mağlubiyet yaşayan Clinton yenilginin ardından yaptığı açıklamalarda, kabahati Seçiciler Kurulu'na yüklemeye çalışmıştı.

CNN'den Anderson Cooper'a verdiği bir röportajda, "Bana kalırsa (bu sistemin) ortadan kaldırılması gerekiyor" diyen Clinton, o dönem paylaştığı değerlendirmelerde Seçiciler Kurulu'nun ezici bir yenilgi yaşamasında dış faktörlerden sadece biri olduğunu savunmuştu.

Başkan Trump, 3 Kasım seçimlerinde çekişmeye sahne olan kritik eyaletlerin oy rengi bir bir belli olurken, medyanın Biden'ın kazandığını duyurmasına tepki göstermiş ve kazananın kendisi olduğunu öne sürerek hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdürmede ısrar etmişti.

Trump'ın hukuk ekibinin seçim sonuçlarına itiraz etme girişimleri, çekişmeli eyaletlerde oyların yeniden sayılması yönündeki çabaların başarısız olması ve oyların çalındığı iddiasıyla açtıkları davaların reddedilmesiyle sonuçlanmıştı.

Başkan'ın meydan okuduğu 6 kritik eyaletten (Nevada, Georgia, Pensilvanya, Arizona, Michigan ve Wisconsin) delegelerin hepsi de 14 Aralık'ta Biden lehine oy kullanmıştı.
 


ABD'de yeni başkanın 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlamasının öncesinde Seçiciler Kurulu oyların sayılması ve onaylanması için 6 Ocak'ta Kongre'ye gönderiyor.

Russia Today'in (RT) haberine göre, ABD Anayasası uyarınca 4 yılda bir başkanı ve başkan yardımcısını seçmek üzere oluşturulan Seçiciler Kurulu'yla ilgili süregelen tartışmalar 1787'ye kadar uzanıyor.

O dönem bu sistemin, başkanın Kongre oylamasıyla seçilmesini isteyenler ile vatandaşların oylarıyla seçilmesini destekleyenler arasında bir uzlaşma noktası olarak düşünüldüğü belirtiliyor.

Şu anda her eyalet, Kongre'de kendilerine ayrılan senatör ve temsilciler meclisi üye sayısına eşit miktarda seçici delege atıyor.

538 üyeden oluşan Seçiciler Kurulu'nda adaylardan birinin başkanlık ipini göğüslemesi için 270 delege çoğunluğunu yakalaması gerekiyor.


Independent Türkçe, Russia Today 

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU