Hillary Clinton'dan uyarı: Trump seçimi kaybetse bile sessizce gitmeyebilir

Eski başkan adayı, 2016'da mağlubiyeti kabul konuşmasında iktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesinin önemini vurgulamıştı

Hillary Clinton, 2016 seçimlerinde Trump karşısında kaybetmişti (AP)

Hillary Clinton, Donald Trump'ın kasım seçimlerinde mağlup olması halinde koltuğunu bırakmayı reddedebileceğini ve seçmenlere baskı uygulama taktiklerinin Trump'ın stratejisinin önemli bir parçası olduğunu iddia etti.

2016 seçimlerinde Trump karşısında yenilgiye uğrayan Clinton pazartesi gecesi televizyonda yayımlanan röportajında, "Trump'ın kaybetmesi halinde sessizce gidip gitmeyeceği meselesine işaret etmenin kayda değer bir husus olduğunu düşünüyorum. Kendimizi buna hazırlamamız gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York'un Chappaqua kasabasındaki evinden Trevor Noah'ın sunduğu The Daily Show programına konuk olan Clinton, Donald Trump'ın ve diğer Cumhuriyetçilerin daha gerçekleşmeden başkanlık seçimlerinin altını oymak için seçim hilelerine dair korku tellallığı yaptığına inandığını belirtti.

Clinton, Trump'ın son haftalarda posta yoluyla oy vermenin hileleri hakkında yüksek sesle konuşması hakkında şunları söyledi:

Bu hile iddiasının mesnetsiz olduğuna işaret eden çok sayıda akademik çalışma ve başka incelemeler var. Böyle bir sorun yok.

Trump'ın posta yoluyla oy vermeye dair sözümona kuşkusunu, nihayetinde kasım ayındaki seçimleri kaybetmesi halinde hile ya da oy çalma iddiaları üzerinden seçimin güvenilir olmadığını ileri sürmekte kullanabileceğine dair bazı spekülasyonlar ortaya atılmıştı.

Joe Biden ise iktidarı devretmeyi reddetmesi halinde Trump'ı Beyaz Saray'dan barışçıl bir şekilde uzaklaştırma konusunda ABD ordusuna güvenilebileceğinden emin olduğunu söylemişti.
 

 

Başkanlık koltuğunun usulünce devredilmesi konusu, kim kazanırsa kazansın siyasal bölünmenin derinliği ve yoğunluğu nedeniyle şiddetli gösterilerin gerçekleşebileceği kaygısının oluştuğu 2016'da da endişelere yol açmıştı.

New York'ta yaptığı mağlubiyeti kabul konuşmasında bu endişeleri doğrulayan Clinton, kendi tarafına sonucu kabullenip yola devam etme çağrısında bulunmuştu.

O zaman Clinton, "İktidarın barışçıl yollarla devri anayasal demokrasimiz için kutsaldır" demişti.

Buna saygı duymakla kalmayız. El üstünde de tutarız. Demokrasimiz hukukun egemenliğini, hepimizin haklar ve insanlık onuru açısından eşit olduğu ilkesini, ibadet ve ifade özgürlüğünü de kutsal sayar.

The Daily Show röportajı esnasında Clinton ayrıca, Cumhuriyetçi valilerin ve eyaletlerin yasama mensuplarının oy kullanma noktalarının sayısını azaltarak, seçmen kütüklerini silerek ve kayıt süreçlerini zorlaştırarak halkın oy kullanmasını daha da güç hale getirdiğini iddia etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU