Trump göreve başlamasından bu yana 20 bin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulundu

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yalnızca yüzde 35'i ABD Başkanı'nı dürüst buluyor

Washington Post'un bilgi doğrulama ekibi, Trump'ın yaptığı açıklamaları gerçeklerle kıyaslayarak araştırdı (AP)

Donald Trump görev süresinin 827 günlük kısmında 10 bin yanıltıcı veya yanlış ifade kullandı ya da bu şekilde tweet'ler attı. ABD Başkanı bu sayıyı yalnızca 440 günde ikiye katladı.

Trump 20 Ocak 2017'de yemin etmesinden itibaren geçen süre zarfında bu türde 20 binden fazla beyanda bulunmuş oldu. Washington Post'un bilgi doğrulama ekibine göre Trump 20 bine ulaştığı 440 günlük deparda günlük ortalamasını neredeyse iki katına çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump pazar günü paylaştığı bir tweet'te Barack Obama'nın başkanlığı sırasında kendisinden daha fazla golf oynadığını söyleyerek bir palavraya imza attı. Ancak bu iddiayı hızla çürüten bağımsız Beyaz Saray gözlemcileri, Obama'nın başkanlığının bu noktasına kadar yaklaşık 90 kez golf sahasına indiğini, Trump'ınsa bir golf tesisinde 250 günden fazla zaman geçirdiğini belirtti.

Gazete, Trump'ın 10 bin yanlış veya yanıltıcı ifadeye ulaştığı 827 günlük dönemde günlük ortalamasının 12 olduğunu hesapladı. ABD Başkanı 20 bine ulaştığı 14 aylık yarıştaysa bu ortalamayı günde 23'e çıkardı.

Bu bir yılı aşkın zaman diliminde yaşananlar arasında; Trump hakkında Temsilciler Meclisi'nde azil soruşturması yürütülmesi ve sonrasında Senato duruşmasının ardından aklanması, Kovid-19 pandemisinin başlaması, George Floyd'un beyaz polis memurlarının gözetimindeyken hayatını kaybetmesi ve anket oranlarının dibe vurması da yer alıyor.

Washington Post'a göre ABD Başkanı koronavirüs pandemisi hakkında yaklaşık bin şüpheli iddia ortaya attı, azil soruşturması destanındaysa bu sayı bin 200'ü buldu.

Gazetenin bilgi doğrulama ekibi, hazırladıkları veritabanını "yalanlar tsunamisi" diye nitelendirirken bu durum için "Gitgide büyümeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray yorum talebine yanıt vermedi.
 


Birçok anket Amerikalıların çoğunun Trump'ın dürüst olmadığını düşündüğünü gösterirken, Trump'ın genel seçimde muhtemel rakibi olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın dürüstlük konusundaki anket oranlarıysa yüzde 50'ye yakın seyrediyor.

Yakın zamanda Pew Research Center'ın yaptığı bir anket, katılımcıların yüzde 48'inin Biden'ı dürüst bulduğunu ortaya koyarken, ABD Başkanı için aynı şeyi düşünenlerin oranıysa yüzde 36'da kalmıştı. Quinnipiac Üniversitesi'nin yürüttüğü yakın tarihli bir başka anketse, katılımcıların yüzde 35'inin Trump'ı, yüzde 44'ünün de Biden'ı dürüst kabul ettiğini göstermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU