Sağlık Bakanı Koca: Pozitif vaka sayımız 1 buçuk milyonu aştı

Koca, 216 sağlık çalışanının salgın nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

Koca, test sayısının 20 milyonu, pozitif vaka sayısının ise 1 buçuk milyonu aştığını söyledi.

"Bilim Kurulu önemli katkı sağladı"

"Pandemi mücadelesinin başından itibaren Bilim Kurulu'muz yol gösterici olarak önemli katkı sağlamıştır" diyen Koca,  "Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır" dedi. 

Koca şöyle devam etti: 

Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız gittikçe artan bir yükü göğüslemenin çabası içinde. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı.

Gönüllü kısıtlama

"Zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek, bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullanan Koca, "Etkili koruma tedbirlerinin uygulanması konusunda ısrarcıyız. Çünkü bu pandemiden kurtulabilmenin henüz başka bilinen bir yolu yok. Önümüzdeki günlerde bu tedbirlere aşıyı da ekleyebilmenin beklentisi ve umudu içindeyiz" diye konuştu.

"Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz"

Aşının, 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacağını belirten Koca, "Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor" bilgisini paylaştı.

Koca şöyle devam etti:

Özellikle birçok ülkenin, yüz binlerce açıklamış olduğu, sipariş ettiğini söylediği aşıların teslim sürelerine bakmak lazım. Erken dönemde ilk üç aylık zaman diliminde bu teslimatların yüksek olmadığını görürsünüz.

Koca, "Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz" diyerek, "Daha çok, vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz" ifadelerini kullandı.

"216 sağlık çalışanı görev şehidi oldu"

Koca, 120 binden fazla sağlık çalışanının enfekte olduğunu bildirerek, "Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise 216. Hepsi görev şehidi oldu" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU