Fatoş Güney: Yılmaz siyasete bu kadar kafa yoracağına keşke daha çok senaryo yazsaydı

"İdeolojiler değişiyor, dünya konjonktürü değişti, Sovyetler bile yıkıldı"

Fotoğraf: Twitter

Sinemanın “Çirkin Kral”ı Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, “Siyasete bu kadar kafa yoracağına keşke daha çok senaryo yazsaydı, daha çok film çekseydi. Bugünlere daha çok film bırakırdı o zaman” dedi.

Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’a konuşan Güney, 1984 yılında hayatını kaybeden eşini eleştirdiği konuları şöyle anlattı:

Yılmaz çok büyük bir sinemacıydı. Ama siyasete çok eğildi ve bu yüzden sanatı da geri planda kalmıştı. Yılmaz keşke sinemaya daha çok eğilseydi. İdeolojiler değişiyor, dünya konjonktürü değişti, Sovyetler bile yıkıldı. Siyasete bu kadar kafa yoracağına keşke daha çok senaryo yazsaydı, daha çok film çekseydi. Bugünlere daha çok film bırakırdı o zaman.

thumbs_b_c_ac2ed3cfbd38cd8502190cdcee460e36.jpg

Yılmaz Güney, mide kanseri sebebiyle 9 Eylül 1984'te Fransa'da hayata veda etti ve Paris'te Pere Lachaise Mezarlığı'na defnedildi. (Fotoğraf AA)

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney, eşine sürgün yıllarında Fransa’dan vatandaşlık teklif edildiğinin hatırlatılası üzerine şunları söyledi:

İlk gittiğimizde bürokratik işlemler yapılırken Fransız hükümeti "Size vatandaşlık verelim, yaşamınız kolaylaşır" diye teklifte bulundu. Ama Yılmaz "Asla kabul etmem" dedi. O Türkiye aşığı bir insandı. Bana hep "Ülkemin en ücra hapishanelerini bile buranın en lüks yerlerine değişmem" diyordu. En büyük acıyı T.C. vatandaşlığından çıkarıldığında yaşamıştı. Yılmaz ülkesinden gitmek zorunda bırakıldı. Hakkında 100 yıllık bir ceza isteniyordu. İnsan ömrü yetmez ki bu cezayı doldurmaya. Kaçmadı Yılmaz Türkiye'den, yurdunu bırakmak zorunda kaldı. Eğer Türkiye'den gitmeseydi, Yılmaz'ı öldürürlerdi. Tıpkı Sabahattin Ali gibi.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU