DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Kovid-19 salgınının sona erdiğine dair artan algı endişe verici

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, pandeminin bitmesi için tünelin ucunda ışık göründüğünü, ancak salgının bitmesi için önümüzde hala uzun bir yol olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi

DSÖ eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nı (COVAX) nisan ayında başlattıklarını anımsatan Ghebreyesus, şimdiye kadar 189 ülkenin bu programa katıldığını aktardı.

Ghebreyesus, son günlerde Kovid-19 aşı çalışmalarında arka arkaya gelen müjdeli haberlere ilişkin, "Aşıların piyasaya çıkmasıyla birlikte dünya çapında eşit bir şekilde dağıtılmaları gerçekten önemli" uyarısında bulundu.

Dünya Bankası, UNICEF ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) gibi ortaklarıyla 100 ülkeye aşı altyapısı ve hazırlıkları için yardımcı olmayı hedeflediklerini anlatan Ghebreyesus, tüm ülkelere yaygın aşılama konusunda hazırlıklarını tamamlama çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, virüsün bazı ülkelerde hızlı bir şeklide yayılmaya devam ettiğini ve bunun da sağlık çalışanları üzerinde "muazzam" bir yük oluşturduğunu vurguladı.

 

thumbs_b_c_b0ac4883f5106b800dcd696c61880b2a.jpg
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus / Fotoğraf: AA

 

Kararlar belirleyici olacak

Kovid-19 aşı çalışmalarındaki gelişmelerle tünelin ucundaki ışığın görüldüğünü belirten Ghebreyesus, bununla beraber insanları rehavete kapılmamaya davet etti.

Ghebreyesus salgının bittiği yönündeki algıdan kaygılandığını ise şu sözlerle anlattı:

DSÖ, Kovid-19 salgınının sona erdiğine dair artan bir algıdan endişe duyuyor. Kovid-19 salgınının hala uzun bir yolu var ve önümüzdeki günlerde liderler ve vatandaşlar tarafından alınan kararlar hem virüsün kısa vadede seyrini hem de bu salgının nihayetinde ne zaman sona ereceğini belirleyecek.

2021'in sona kadar nüfusun yüzde 20’si aşı olacak

DSÖ bilim heyetinden baş  uzman Dr. Soumya Swaminathan ise, 2021'nin ilk çeyreğinde COVAX vasıtayla dağıtılmak üzere 500 milyon doz Kovid-19 aşısı tedarik etmeyi umduklarını söyledi.

Swaminathan, "Hedef, 2021 sonuna kadar en az 2 milyar doz elde etmek. Bu da COVAX üyesi ülkelerin nüfusunun yüzde 20'sini aşılamak için yeterli olacak" dedi.

Swaminathan, bu sayının salgının akut dönemini sona erdirmek için yeterli olacağını vurguladı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU