Sudan’daki kriz Askeri Geçiş Konseyi’ne sunulan belge ile aşılır mı?

Ali Mahmud Hasaneyn: Muhalefetin sunduğu anayasal belge halkın beklentilerinin ve devrimin taleplerinin çoğunu karşılamıyor

Fotoğraf: Reuters

Protestolara öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile Askeri Geçiş Konseyi arasındaki müzakerelerde ilerlemeler kaydedilirken, Askeri Geçiş Konseyi tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin geçiş dönemi için hazırladığı belgenin teslim alındığı ve bu belgenin ‘diyaloğu bir adım ileriye taşıyan bir hamle’ olduğu kaydedildi. Diyaloğa ilişkin atılan adımlara ve muhalefetle devam eden müzakerelere olan bağlılığını devam ettireceğini dile getiren Askeri Geçiş Konseyi, belgeyi inceleyeceğini ve yanıt vereceğini belirtildi.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri üyesi Ali Mahmud Hasaneyn, muhalefetin sunduğu anayasal belgenin halkın beklentilerinin tamamını yansıtmadığını ve devrimin taleplerinin çoğunu karşılamadığını söyledi.

Hasaneyn, Independent Arabia'dan Hüsam Bedevi ile gerçekleştirdiği özel röportajda, ‘belgenin, son dönemdeki protestolara öncülük eden sivil kuvvetler tarafından atanan parlamento tarafından hazırlandığının varsayılması gibi’ birtakım yasal yanlışlar içerdiğine dikkat çekti.

Belgenin eski rejimin sembol isimlerinden hesap sorulması gibi önemli bir konuya değinmediğini de kaydeden Hasaneyn, Beşir’in ‘yolsuzluk, şiddet ve savaş suçu’ gibi durumlardan yargılanmasına ilişkin yerel ve uluslararası talepler bulunduğunu belirtti.

Hasaneyn, başkanlık konseyindeki askeri ve sivil katılım durumunun devrik Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in liderliğindeki rejimden bir farkı olmadığını dile getirerek, “Neden başkanlığı üstlenecek konseyi ‘egemenlik konseyi’ olarak isimlendiriyoruz?” diye sordu. Söz konusu ismin provokatif bir yönünün olduğuna dikkat çeken Hasaneyn, “Bu konsey, ülkenin idaresini ve halkın egemenliğini üstlenecek başkanlık konseyidir” dedi.

Konsey kendisine sunulan belgeye ne zaman yanıt verecek?

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri tarafından sunulan belgede, devlet yönetiminin ‘devlete başkanlık edecek ve ulusal egemenliğin sembolü olacak egemen bir konsey, ülkedeki en yüksek yürütme yetkisine sahip olacak bakanlar kurulu ve hükümet performansını izleme yetkisi ve yasama yetkisi olan bir yasama organı’ olmak üzere üç sacayağı üzerine kurulacağı belirtiliyor.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Askeri Geçiş Konseyi’ne sunmuş oldukları belgenin bazı açılardan pazarlığa açık olduğuna işaret etse de pazarlığa konu olabilecek bu yönlerin neler olduğunu açıkça belirtmedi. Ayrıca belgenin konsey tarafından incelenmesi ve cevap verilmesi için karar mercilerine iletileceğini açıkladı. Fakat Müzakere Komitesi üyesi Satı Ahmed el-Hac, muhalefet tarafından düzenlenen basın toplantısında, muhalefetin önümüzdeki 48 saat içinde cevap alacağını beklediğini dile getirse de konsey tarafından bir zaman sınırı belirlendiği yönünde herhangi açıklama yapılmadığını dile getirdi.

Silahlı hareketler

Sudan Halk Kurtuluş Hareketi, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinden bu yana ilk kez bir delegasyonunun ülkeye ulaştığını açıkladı.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri Sözcüsü Halid Ömer, düzenlediği basın toplantısı sırasında, ülkedeki geçiş sürecinin silahlı hareketlerin katılımı olmadan devam etmeyeceğini ve önümüzdeki dönemde barış ve demokrasi sürecinin beraber yol alınmasını gerektirdiğini söyledi.

Protestocuların baskıları

Askeri Geçiş Konseyi üzerinde baskı kurmaya çalışan muhalefet 2 Mayıs Perşembe günü çeşitli şehirlerde gösteriler düzenledi ve iktidarın sivillere devredilmesi talebini yineledi.

Sudan Meslek Grupları Birliği’nin (SPA) ‘Özgürlük ve Değişim İçin Milyonların Yürüyüşü’ adını verdiği ve çağrıda bulunduğu gösteriler kapsamında el-Ebyad, Umm Ruwaba, Kosti, Zalingei, Kassala, Suakin ve Vad Medeni gibi şehirlerden binlerce kişi sokaklara döküldü.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin aktardığına göre, oturma eyleminin gerçekleştirildiği alana giden caddelerde göstericiler, “Ya sivil hükümet ya da ebedi oturma eylemi’ gibi iktidarın sivillere devredilmesi taleplerini dile getirdikleri sloganlar attılar.

Geçiş aşamasının zorlukları

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Afrika Kıtası Birimi Başkanı Patrick Simonet, başkent Hartum'da bir dizi toplantı düzenledi. Avrupa Komisyonu, Simonet’in Sudanlı avukatlarla bir araya gelerek geçiş döneminin karşı karşıya kaldığı ‘adalet, yasal durum, eski yetkililerin yargılanması ve gelecek dönem için gerekli yasal reformlar’ gibi zorluklar hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı. Toplantıya Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, İsveç, İtalya ve Hollanda büyükelçileri de katıldı.

AB yetkilisi ayrıca, insani yardım kuruluşlarının temsilcileri, Darfur'daki bir öğrenci heyeti ve batı bölgesindeki sivil toplum temsilcileriyle de görüşmelerde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/22116

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU