Biden aşırı sağı neden IŞİD kadar ciddi bir güvenlik tehdidi olarak görmeli?

Trump, şiddete eğilimli aşırı sağla defalarca flört etti. Seçilmiş başkan görevden ayrılacak başkanın elini kolunu bağlamak için bu fırsatı kullanabilir

Joe Biden, giderek küresel bir tehdit haline gelen tatminsiz sağcı militanlarla mücadele etmek zorunda kalacak (AFP)

Savcıların anlattığı komplo iddiası korkunç. Geçen hafta Kuzey Karolina eyaletindeki bir federal mahkemeye sunulan iddianameye göre, üçü ABD ordusuyla bağlantılı 4 adam hükümete karşı beyaz üstünlüğünü savunan silahlı bir ayaklanma başlatmayı umuyordu. Kendilerini, Adolf Hitler'in en fanatik fırtına birliklerine atıfla "Sistem'i yıkmaya" adanmış modern "SS" olarak tanımlıyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir üyeleri bir internet forumuna "Sonunda tüfekleri çıkarıp işe koyulmamız gerekecek" diye yazmıştı.

Bir gerilla örgütünün ve yerel yönetimle sanayiyi ele geçirmenin çerçevesini oluşturuyoruz. Esasen suçlulardan ve çete üyelerinden oluşan isyancı bir güçle karşı karşıya olacağımız için bu fazlasıyla Irak'ı anımsatan bir kara savaşı olacak.

Savcılar, komplocuların sadece internette kızgınlıkla atıp tutmadığını belirtiyor. İddiaya göre komplocular eyalet sınırları arasında yasadışı şekilde silah taşıdı ve en az bir olayda barışçıl bir Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) protestosunu takip ederek kalabalığın üyelerini vurmaya başlayabilecekleri yollar düşündü.

Bu arada Michigan eyaletinde savcılar, bir sağcı militan çetesinin eyaletteki hükümet binasını ele geçirmeyi ve televizyonda canlı olarak politikacıları infaz etmeye başlamayı planladığını öne sürdü.

Batı dünyasında şiddet yanlısı aşırı sağın yükselişi son yılların en rahatsız edici ve tehlikeli gelişmelerinden biri. Bu, Gururlu Çocuklar (Proud Boys) diye anılan silahlı aşırı sağcı grubu seçim gününde "hazır beklemesi" için teşvik ettiği bilinen Donald Trump'ın cesaretlendirdiği bir eğilim.

Seçilmiş Başkan Joe Biden, 20 Ocak'ta öğle vakti yemin ettiğinde gündemi çok kalabalık olacak. Öncelikler arasında Amerika'nın Kovid-19 yanıtını yenilemek ve pandeminin neden olduğu potansiyel ekonomik çöküşü ele almak, ayrıca uluslararası müttefiklerle yıpranmış ilişkileri yeniden kurmak ve Trump tarafından kenara atılan küresel kurumlara yeniden başvurmak yer alıyor.
 


Fakat Biden, giderek küresel bir tehdit haline gelen bu tatminsiz sağcı militanlarla da mücadele etmek zorunda kalacak. Biden yönetiminin, oluşturdukları tehdidin ölçeğini güçlü bir şekilde kabul edebilmesinin ve emniyet teşkilatını şiddet yanlısı gruplara karşı sert önlemler almayı sürdürmesi için cesaretlendirebilmesinin bir yolu, militan aşırı sağın küresel bir tehdit olmanın yanı sıra ABD ulusal güvenliğine de tehlike oluşturduğunu beyan eden bir başkanlık kararnamesi yayımlamaktır.

Güvenlik uzmanları, geçen yıl İç Güvenlik Bakanlığı'nın yabancı cihatçılar kadar sağcı nefret gruplarına da odaklanan gözden geçirilmiş bir terörle mücadele stratejisi yayımlama kararını memnuniyetle karşılamıştı. ABD'de, ırkçı motivasyona sahip şiddet yanlısı aşırı sağcılar, İslamcı cihatçı gruplardan çok daha fazla saldırı düzenledi. Pek çok akademisyenin ve güvenlik uzmanının vurguladığı gibi, her iki aşırılık yanlısı grup da eleman toplamak, üyelerini eğitmek ve saldırılar düzenlemek için aynı yöntemleri kullanıyor.

Eski FBI ajanı Ali Soufan tarafından kurulan güvenlik danışmanlığı şirketi Soufan Group, abonelerine paylaştığı bir notta "El Kaide ve İslam Devleti gibi cihatçı grupların şiddet içeren ideolojilerinin çevrimiçi yayılımını tespit etmek, anlamak ve engellemeye çalışmak üzere tahsis edilmiş çok büyük bir insan gücü ve kaynak var" dedi.

Uzun süredir benzer şekilde faaliyet gösteren ve aslında cihatçıların kullandığı sosyal medya taktiklerini kasten taklit eden beyaz üstünlüğü yanlısı aşırı gruplara çok daha az ilgi gösterildi.

Militan bir tehdide karşı hükümet kaynaklarını seferber etmek için başkanlık emri kullanmanın geçmişten bir örneği var. George W. Bush, 23 Eylül 2001'de, yetkililere “terörist faaliyetlerin kötülüğünü durdurmak için” El Kaide'nin ve diğer grupların finansmanını engelleyecek bir araç sağlayan 13224 sayılı başkanlık kararnamesini çıkarmıştı.

Geçen yıl Trump bu kararnamede değişiklik yaptı. Biden, yeni bir kararname çıkarabilir ya da Trump gibi yapıp sadece hedefler listesine aşırı sağcı ve yerli terörist grupları ekleyebilir.

IŞİD ve El Kaide gibi, aşırı sağcı aşırılık yanlısı gruplara dikkat çekme çabası da küresel olmalıdır. Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bazı ülkeler uluslararası beyaz üstünlüğü yanlısı gruplara şimdiden meydan okudu.

Beyaz üstünlüğünü savunan ve faşist grupları IŞİD veya El Kaide kadar korkunç tehditler olarak tanımlayan bir başkanlık kararnamesi yayımladıktan sonra Washington, bu tür gruplarla dünya çapında bir tehdit olarak savaşmayı taahhüt eden bir karar için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurabilir. Rusya muhtemelen veto edecektir ancak bu yalnızca Kremlin'in küresel çapta beyaz üstünlüğünü savunan ve aşırılık yanlısı sağcı hareketleri ve propagandayı teşvik etmede oynadığı müstesna ve alçakça rolü vurgulamaya hizmet eder.

Bu yıl polisin göçmenlere ve azınlıklara saldırı planladığı iddia edilen bir terör ağını dağıttığı Almanya da dahil olmak üzere, sağcı grupların ve ideolojilerin Batılı hükümetlere getirdiği korkunç güvenlik tehdidine dair güvenlik uzmanları yıllardır uyarılarda bulunuyor.

Ancak şiddet yanlısı aşırı sağı kesin ve nokta atışı şekilde hedef tahtasına oturtmak, Biden'ın diğer siyasi hedeflerini kovalamasına da potansiyel olarak yardımcı olabilir. Gururlu Çocuklar'ı övmekten Virginia'nın Charlottesville kentinde yürüyen ırkçıları "iyi kişiler" olarak tanımlamaya ve tuhaf QAnon komplo teorisinin FBI'ın potansiyel terör tehdidi olarak tanımladığı destekçilerini kucaklamaya kadar Trump, şiddet yanlısı aşırı sağla defalarca flört etti. Bu tür silahlı gruplar şimdi sokaklarda dolaşıyor, yasalara küstahça meydan okuyor ve Trump'a desteklerini gösterme çabasıyla seçilmiş yetkilileri tehdit ediyor.

Biden, görevden ayrılacak başkanın yanı sıra onunla bağlantılı medya ve düşünce kuruluşlarının elini kolunu bağlama fırsatına sahip. Maskaralıklarını sürdüren ve 3 Kasım başkanlık seçimi sonuçlarını reddetmeye devam eden bu kişiler, ABD demokrasisine tehdit oluşturduklarını gösterdi.

Siyasi sağın Trumpçı kanadını potansiyel olarak terörü kolaylaştıran kişiler ve güvenlik tehdidi şeklinde zımnen etiketlemek, taraftarlarını uzaklaştırmaya yardımcı olabilir ve Biden yönetimine karşı daha ılımlı ve uzlaşmacı bir siyasi muhalefetin önünü açabilir.

 

independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU