Morgların cesetlerle dolduğu Rusya'da gerçek can kaybı açıklanandan 100 bin fazla olabilir

CNN kendilerine ulaştırılan video kayıtlarında üst üste yığılmış bedenlerin görüntüsünün "hastaneden ziyade savaş bölgelerindeki sahneleri" çağrıştırdığı yorumunda bulundu

Rusya'da koronavirüs vaka sayısı 2 milyona yaklaştı (Reuters)

Rusya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında cesetlerle dolu morglara dair haberler ve eski yetkililerin açıklamaları, ülkede pandeminin gerçek boyutunun resmi rakamların çok daha ötesinde olabileceğini akıllara getiriyor.

CNN televizyonu, Rusya'da muhaliflerle bağlantılı doktorlar sendikasının kendilerine ulaştırdığı ve başkent Moskova'nın doğusundaki Ulyanovsk şehrinde bir hastanede ekim ortalarında çekilen bir video kaydının ülkenin içinde bulunduğu zor durumu gösterdiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kayıtta "İşte gecelerimiz böyle geçiyor: Korkunç" diyen bir görevlinin, bir yandan cesetleri görüntülerken, diğer taraftan da "İki kişi daha gitti. Kovid-19 işte herkesi böyle öldürüyor" dediği belirtildi.

CNN bu videonun sağlık tesislerindeki aşırı kalabalık durumu ve dehşet verici şartları gösteren birkaç görüntüden biri olduğunu ifade ederken, bazı kayıtlarda cesetlerle dolu morgların ve yerde üst üste yığılmış bedenlerin görüntüsünün "hastaneden ziyade savaş bölgelerindeki sahneleri" çağrıştırdığı yorumunda bulundu.

Pandemiyi kontrol altına almak için mücadele eden Rusya 16 Kasım itibarıyla bugüne dek 33 binden fazla kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtirken, muhaliflerse Kremlin'in rakamları olduğundan daha az rapor ettiğini ileri sürüyor.
 

Rusya.png
CNN edindiği görüntülerde cesetlerle dolu morgların görüldüğünü aktardı (CNN)


Rakamlar arasındaki fark nereden kaynaklanıyor?

Rusya'nın istatistik ajansı Rosstat'ın eski uzmanlarından Aleksey Rakşa da CNN'e verdiği röportajda, "Öyle sanıyorum ki gerçek rakam 130 bin civarında" diyor.

Yerel kayıtlar üzerinden elde edilen verileri kullanan Rakşa, ülkede Nisan-Kasım döneminde yaklaşık 160 bin-170 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve bunların yüzde 80 kadarının Kovid-19 kaynaklı olabileceğini belirtiyor.

Rosstat'ın verilerine göre Nisan-Eylül 2020 döneminde geçen yılın aynı periyoduna kıyasla 117 bin daha fazla ölüm kayıtlara geçerken, Rus kuruluş aynı zaman aralığı için Kovid-19'dan can kaybını yaklaşık 21 bin olarak bildiriyor.

İstatistik ajansının Ekim-Kasım dönemine dair henüz açıkladığı bir veri bulunmazken, ülkenin koronavirüsle mücadele merkezinden toplanan resmi sonuçlar pandeminin yayılmasında hızlı bir artış yaşandığını gösteriyor.
 

Hastane.png
(CNN)


Ajansın koronavirüs kaynaklı ölümleri hesaplama şekline açıkça itiraz etmesinin ardından temmuz ayında Rosstat'tan ayrılan Rakşa, resmi rakamlarla kendi hesaplamaları arasındaki tutarsızlığın Rusya'nın Kovid-19 kayıplarını sınıflandırma yönteminden kaynaklandığını söylüyor.

Kendi internet sitesinde de izah ettiği üzere Rosstat 4 kademeli bir sınıflandırma sistemi kullanıyor:

Ölmeden önce Kovid-19 testleri pozitif çıkanlar, ölüm nedeni olarak başlıca sebebin Kovid-19 varsayıldığı ancak otopsi doğrulaması gerektiren vakalar, başka hastalıkları olup virüsün ölüm nedenlerinden biri olduğu vakalar ve Kovid-19 olduğu doğrulanan ama bu hastalığın ölümde başlıca etken olarak görülmediği vakalar.

Bu kategorilerden yalnızca ilkine girenlerde Kovid-19'un ölüm nedeni olarak kabul edildiğini ifade eden Rakşa, diğer üç kategoriye göre yaşamını yitirenlerin resmi rakamların dışında tutulduğunun altını çiziyor.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU