İsveç'in eski baş epidemiyoloğu: Sürü bağışıklığı stratejisi büyük hataydı

Sadece cuma günü 6 bin yeni vakanın tespit edildiği ülkede okullar, birçok işyeri ve restoranlar açık kalmaya devam ediyor

İsveç'te pandemiye rağmen birçok restoran hâlâ açık (AFP)

İsveç'in eski baş epidemiyoloğu Annika Linde, halefinin Kovid-19'la ilgili "sürü bağışıklığı" stratejisini sert dille eleştirerek, ülkenin vatandaşları pandeminin ikinci dalgasından korumak için sürü bağışıklığına inanarak büyük hata yaptığını söyledi.

Ülkedeki hızlı vaka artışına dair The Telegraph gazetesine konuşan Linde, halefi Anders Tegnell ve ekibinin sürü bağışıklığı stratejisini "hayal" olarak niteleyerek, Kamu Sağlığı Dairesi'nin pandemi boyunca en kötü senaryoya hazırlanmakta isteksiz davrandığını belirtti. Linde, "En kötü senaryoya inanmadıkları için hayaller İsveç'in kararlarına çok fazla yön verdi. İsveç makamları sürekli olarak çok yavaş hareket etti. Proaktif olmak yerine virüsün ardından gitti ve onlar harekete geçene kadar virüs bu kadar yayılabildi" dedi. Linde,  Tegnell'in açıklamaları için "O zaman onun haklı çıkmasını çok istedim. Bu harika olurdu, ama maalesef öyle olmadı" diye konuştu.

"Bu yolda yürümeye devam edeceğiz"

İsveç, pandeminin ilk dönemlerinde birçok ülke tecrit uygulaması başlatırken sürü bağışıklığı stratejisiyle tartışmalara yol açmıştı. Baş epidemiyolog Tegnell, sürü bağışıklığı sayesinde ülkede virüse bağışıklığın artacağını ve ikinci dalgada vaka sayılarının düşeceğini savunmuştu. Ancak yeni vaka sayılarındaki hızlı artışın bu argümanın başarısız olduğunu ortaya koyması üzerine Tegnell, geçen perşembe yaptığı açıklamada, bağışıklığın beklediği oranda gerçekleşmediğini kabul etmişti.

Şu andaki sürecin ilkbahardakinden farklı olduğunu söyleyen Tegnell, "O dönem pandemi daha lokal seviyedeydi. Şimdiyse birçok yerde aynı anda yayılma yaşanıyor. Yüksek vaka sayılarının nedeni bu" demişti. Ülkenin gönüllü Kovid önlemlerine dayalı stratejisini sürdüreceğini kaydeden Tegnell, "Bu yolda yürümeye devam edeceğiz" diye konuşmuştu. Daha önce basına yansıyan haberlerde, Tegnell'in özensiz Kovid-19 politikaları nedeniyle ölüm tehditleri aldığı belirtilmişti.

Ölüm oranı komşu ülkelerden 10 kattan fazla

İsveç'te pandemi sürecinde resmi rakamlara göre 178 bine yakın koronavirüs vakası tespit edildi, 6 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Özellikle son iki ayda vaka sayıları, daha sıkı tecrit uygulayan komşu ülkelere kıyasla çok hızlı artıyor. Artışın her hafta yüzde 50 civarında olduğu belirtiliyor.

Ülkede ölüm oranları, İspanya ve Britanya gibi ülkelerin gerisinde kalsa da, Norveç ve Danimarka gibi komşulara oranla 10 kattan fazla. Sadece cuma günü 6 bin yeni vaka tespit edilirken, İsveç Avrupa'da hastanelere başvuranların sayısındaki artış hızının en yüksek olduğu ülke haline geldi. Son birkaç haftada ülkede daha katı sosyal mesafe ve hijyen önlemleri hayata geçirilse de okullar, birçok işyeri ve restoranlar açık kalmaya devam ediyor.  


Independent Türkçe, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU