Yeni araştırma: Koronavirüs İtalya'da geçen yılın eylül ayından bu yana dolaşımda

Bilim insanları, bulguların "pandeminin tarihini yeniden şekillendirebileceğini" söylüyor

Başkent Roma'daki Via della Conciliazione caddesi, salgının başlarında bomboş kalmıştı (Reuters)

Yeni araştırmaya göre koronavirüs, salgına dönüştüğü tespit edilen başlangıç zamanından aylar önce İtalya'daydı.

Bilim insanları, geçen yılın eylül ayındaki kan örneklerinde Kovid-19 antikorları tespit etti ve bulguların "pandeminin tarihini yeniden şekillendirebileceğini" söyledi.

İtalya ilk koronavirüs vakalarını, ülkede özellikle Lombardiya gibi kuzeydeki bölgeleri sert vuran salgının patlak vermesinin ardından, ocak sonlarında bildirmişti.

İtalya'nın suyunda da geçen yılın aralık ayından itibaren koronavirüs izleri tespit edilmiş, vakaların açıklandığı tarihten bir aydan da önce virüsün ülkede bulunabileceği ihtimalini ortaya çıkmıştı.

Ancak yeni bulgular, virüsün ülkede daha da erken tarihte bulunduğuna işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, Eylül 2019-Mart 2020 döneminde akciğer kanseri tarama testlerine katılan, tümü asemptomatik yaklaşık 1000 kişinin kan örneklerini analiz etti.

Tumori Journal'da yayımlanan araştırmaya göre, incelenen kişilerin yaklaşık yüzde 11'inde Kovid-19 antikorları tespit edildi.

Birkaçı önde gelen kanser araştırma merkezi Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori'ye mensup bir grup bilim insanı, tespit edilen virüs bulgularının yüzde 14'ünün geçen yıl eylül ayından, yaklaşık yüzde 30'unun da şubat ayının ikinci haftasından olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, "Bu çalışma, ilk hasta tespit edilmeden birkaç ay önce İtalya'daki asemptomatik bireyler arasında SARS-CoV-2'nin beklenmedik şekilde çok erken bulunduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Araştırmacılar, çalışmanın "2019 koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin başlangıcını ve yayılmasını açıklığa kavuşturduğunu" belirtti.

Avrupa'nın başka yerlerinde diğer çalışmalar da koronavirüsün, salgınının varlığı doğrulanmadan önce mevcut olduğunu tespit etti.

Mayısta Fransa'daki bir hastane, Avrupa'da ilk vakaların resmi olarak bildirilmesinden yaklaşık bir ay önce Kovid-19 hastası birini tedavi ettiğini açıklamıştı.

Doktorlar, pnömoni hastalarının eski örneklerini yeniden test ettikten sonra, aralık ayı sonlarında, koronavirüs taşıyan bir hastaya baktıklarının farkına varmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU