Ayakkabıya takılabilen cihaz, 23 mililitre suyla 167 litrelik havayı temizliyor

Giyilebilir cihaz havadaki mikropartiküllere yapışan mikro damlacıklar kullanıyor

Giyilebilir hava temizleyici, ayakkabıya da takılarak kullanılabiliyor (kevinchiam.com/airtomo)

Britanya’da lisansüstü öğrencisi Kevin Chiam, ayakkabıya da takılarak kullanılabilen giyilebilir bir hava temizleyicisi tasarladı. Britanya’nın başkenti Londra’daki Kraliyet Sanat Koleji’nden tasarım öğrencisi Kevin Chiam’ın Airtomo isimli cihazı, 23 mililitre suyla yerden yükselen ve bir yetişkinin 20 dakikada soluyabileceği 167 litrelik havayı temizleyebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç öğrenci, Londra’da hava kirliliğinin en yüksek olduğu yerin metro olduğunu tespit ettikten sonra bu soruna doğal bir çözüm bulmak istemiş. “Doğanın havayı temizlemek için yağmuru kullandığını fark ettim. Bu kadar basit” diyen Chiam, tasarladığı cihazın havadaki mikropartiküllere yapışan mikro damlacıklar kullandığını, su buharlaşsa da partiküllerin yere yakın kaldığını ve böylece cihazı kullananların daha temiz hava soluduğunu anlattı.

Chiam, ürünün henüz prototip aşamasında olduğunu ancak gelecekte birçok ülkede ve hava kirliliğinin yüksek olduğu memleketi Singapur’da özellikle metrolarda yaygınlaşmasını umduğunu söyledi. Şarj edilebilen cihaz, üniversite öğrencilerinin tasarımlarının yarıştığı Global Grad Show 2020’ye de seçildi. Chiam, yarışmada kazanacağı başarıyla cihaz için yatırımcılar bulacağına inanıyor.

Genç tasarımcı, daha önce de görme engelliler için mutfak cihazları dahil bir dizi pratik tasarımla ismini duyurmuştu.


Independent Türkçe, Euronews

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU