Öğrencilerin yemeklerine göz diken martılar, okulların teneffüs saatine uyum sağladı

Araştırma, şehirdeki kuşların beslenme düzeniyle atık merkezinin açılış ve kapanış saatlerinin de büyük oranda uyuştuğunu gösterdi

Oslo'da insanların bıraktığı ekmeği yemeye çalışan bir martı (REUTERS)

Deniz kenarında yürüyüşe ya da parkta öğle yemeğine alışkın olan herkes, konu sandviç ya da dondurma kapmaya geldiğinde martıların kurnaz avcılar olduğunu bilir.

Şimdiyse bir araştırma, kuşların aslında insanların yiyeceklerinin en iyi ne zaman ve nerede aranacağını tam olarak bildiğini doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, martılara GPS çantaları takarak yerleşim alanlarında yiyecek aramaya ne kadar uyum sağladıklarını ortaya çıkardı.

Bristol Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmada, 12 küçük kara sırtlı martıya takip cihazlı sırt çantaları takılarak martıların davranışları kaydedildi.

Şehrin üç farklı bölgesindeki (halka açık bir park, bir okul ve bir atık merkezi) martı sayısı da gözlemlendi.

Sonuçlar, kuşların yiyecek arama düzenlerinin okul teneffüslerinin zamanlamasıyla ve atık merkezinin açılış-kapanış saatleriyle önemli oranda eşleştiğini gösterdi.

Okulda bulunan martı sayısı, okulun öğle yemeği molasına denk gelen 11.15 ve 12.45 saatlerinde en yüksekteydi.

Hem okulda hem de atık merkezinde, martıların teneffüslerden ve atıkların boşaltılmasından önce çevredeki çatılarda beklediği gözlemlendi. Bu, orada özellikle yiyeceklerin hazır olmasını beklediklerini gösteriyor.

Araştırmacılar, daha az çöp kamyonunun boşaltım yaptığı hafta sonlarında çöplüklerde daha az sayıda martı bulunduğunu belirtti.

Halka açık parktaki faaliyetleriyse, böcek ve solucanlar gibi doğal gıda kaynaklarının mevcudiyetiyle uyumlu görünüyordu.

Bilimsel Ibis: International Journal of Avian Science yayınında yayımlanan bulgular, martıların yiyecek arama davranışlarını insanların programlarına uyarlayacak davranışsal esnekliğe sahip olduğunu öne sürüyor.

Araştırmanın yazarlarına göre martılar, daha yüksek sıcaklıklar, daha az yırtıcı hayvan, geniş yuvalama alanları ve öngörülebilir yiyecek koşulları gibi çeşitli faktörler sonucu şehirlerde başarıya ulaştığı düşünülen türlere örnek teşkil ediyor.

Araştırmanın başyazarı Dr. Anouk Spelled şunları söyledi:

Verilerimiz, birçok martının sadece yemek artıklarıyla beslenmek için öğle yemeği sırasında değil aynı zamanda okul başlamadan hemen önce ve öğrencilerin atıştırmalıklarını yediği ilk arada da okulda bulunduğunu gösteriyor. Benzer şekilde martılar, atık merkezinde de merkezin açık olduğu ve kamyonların yiyecek atıklarını boşalttığı hafta içi günlerde daha fazla sayıda bulunuyordu.

Herkes parklarda insanlardan yiyecek çalan martıları deneyimlemiş ya da görmüş olsa da bizim martılarımız, genelde sabah ilk iş olarak parka gitti. Bunun nedeni, bu erken saatlerde solucanların ve böceklerin daha fazla sayıda bulunması olabilir.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Shane Windsor şunları ekledi:

Bristol'daki bu araştırmayla şehirlerdeki martıların yiyecek arama planlarını, yiyecek kaynaklarından en iyi yararlanacak şekilde yiyeceğin bulunabilirliğe göre uyarlayabildiğini gösterdik. Hatta bazı martılar, aynı gün üç beslenme alanını da kullandı; bu da enerji alımlarını en uygun hale getirmek için yiyeceğin varlığını takip etmiş olabileceklerini gösteriyor. Bu sonuçlar, martıların davranışsal esnekliğine ve kent yaşamının yapay ortamlarına ve zaman çizelgelerine uyum sağlama yeteneğine dikkat çekiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU