ABD Dışişleri'nden BAE'ye 23.37 milyar dolarlık F-35 ve MQ-9B SİHA satışına onay

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, F-35 uçakları, MQ-9B tipi SİHA ve havadan havaya, havadan karaya füze mühimmatının BAE'ye satışına onay verdiğini açıkladı

İsrail yönetimi, BAE'ye F-35 satılmasına karşı çıkıyordu / Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, toplam 23,37 milyar dolar değerinde F-35 uçakları, MQ-9B tipi silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve havadan havaya, havadan karaya füze mühimmatının Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) satışına onay verdiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Kongre'ye, BAE'ye 10,4 milyar dolar değerinde 50 adet F-35A Lightening II uçağı, 2,97 milyar dolara 18 adete kadar MQ-9B insansız hava araçları ve 10 milyar dolar değerinde havadan havaya, havadan karaya füze mühimmatı satışına onay verme niyetimizi bildirmeleri konusunda Bakanlığa talimat verdim" ifadelerini kullandı.

BAE'nin İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamasının bölgedeki stratejik dengeleri değiştirecek tarihi bir fırsat olduğuna işaret eden Pompeo, başta İran olmak üzere, ABD'nin hasımlarının söz konusu normalleşme sürecini durdurmaya çalışacağını iddia etti.

"Bu satış BAE'yi ABD ortakları ile ortak çalışır bir noktaya getirecektir"

Pompeo, "Bu teklif edilen satış BAE'yi çok daha kabiliyetli kılacak ve İsrail'in niteliksel üstünlüğü vaadiyle tamamen tutarlı bir şekilde BAE'yi ABD ortakları ile ortak çalışır bir noktaya getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo açıklamasında, bugün onay verilen satışı, 1979'da İsrail ile Mısır arasında kalıcı bir barış için imzalanan Kamp David Anlaşması'ndan sonra ABD'nin Mısır ile kurduğu askeri iş birliğine benzetti.

Türkiye F-35 programından çıkarılmıştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) geçtiğimiz yıl, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını açıklamıştı.

Amerikan yönetiminin Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmasından sonra, üretici firma Lockheed Martin de Türkiye’nin parça üretiminden çıkarıldığını açıklamıştı.

Türkiye, arasında kokpit görüntüleme sistem ve iniş takım parçaları da olmak üzere F-35 üretimine yüzlerce parçayla katkı veriyordu.

Türkiye tarafından 100 adet F-35 savaş uçağı alınması planlanıyordu ancak ABD Başkanı Donald Trump yaptırımlar sebebiyle bunun mümkün olmadığını söylemişti. ABD yönetimi, Türkiye’nin sipariş ettiği F-35’lere başka ülkelerin talip olduğunu ve bu tekliflerin değerlendirileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU