Haaretz: İsrail, Washington'un BAE'ye F-35 satmasını istemiyor

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz günlerde Washington gözetiminde "normalleşme" anlaşması için adım atmıştı

Fotoğraf: Reuters

İsrail medyası, Tel Aviv hükümetinin iki ülke ilişkileri kurulana da ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) F-35 savaş uçağı satışını durdurma talebinde bulunduğunu öne süürdü.

İsrail'in en büyük gazetelerinden Haaretz'in hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, İsrail hükümetinin bu talebinin "Körfez devletleriyle yapılan gizli görüşmelerin İsrail'deki üst düzey güvenlik yetkilileri bilgilendirilmeden hassas askeri teçhizat satışı konusunda bir anlaşmaya yol açacağı korkusundan kaynaklandığı" aktarıldı.

Yetkililere göre geçmişte Körfez ülkeleri, anlaşmalara karşı ihtilafın kaldırılması için Tel Aviv yönetimine baskı yaptı.

Gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun normalleşme anlaşmasının bir parçası olarak BAE'ye gelişmiş teknolojik donanım satışını kabul etse de Amerikan savaş uçaklarının satışına karşı çıktığını vurguladı.

Haberde İsrail'in, Ortadoğu'da gelişmiş Amerikan uçaklarına sahip tek ülke olarak kalmayı arzuladığı belirtildi.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

ABD, İsrail ve BAE adına yapılan ortak açıklamada da İsrailli ve BAE'li yetkililerin gelecek haftalarda bir araya gelerek yatırım, turizm, kültür, doğrudan uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı elçiliklerin açılması konularında ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU