A Milli Takım'ın futbolcu fabrikası İstanbul ve Almanya oldu... 37 ilden elit kategoride oyuncu yer almadı

İlk maçını 21 Mayıs 1923'te oynayan A Milli Takım'da 10 ve üzeri maç oynayan oyuncular, Türkiye'den 44 il ve 9 farklı ülkede doğdu. Türkiye'nin 37 ili, altyapı yönüyle milli takıma elit futbolcu katkısı yapamadı

A Milli Futbol Takımı, 21 Mayıs 1923-1 Mart 2020 tarihleri arasında 10 ve üzeri maç oynayan 225 futbolcuyla temsil edildi / Fotoğraf: AA

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın 21 Mayıs 1923 ile 1 Mart 2020 arasında formasını giyen oyuncular, 44 il ve 9 farklı ülkede doğdu veya altyapı tesislerinde yetişti.

Türkiye'nin 37 ili, A Milli Takım'a en az 10 maç forma giyecek oyuncu sunamadı.

Türkiye Futbol Araştırmaları Grubu'nun (TÜFAR) hazırladığı ve A Milli Takımın ilk maçını oynadığı 21 Mayıs 1923-1 Mart 2020 tarihlerini kapsayan raporda, ay-yıldızlı formayı en az 10 kez giyen oyuncuların doğdukları ve altyapı eğitimi aldıkları yerler tasnif edildi. 

Söz konusu dönemde 10 ve üzeri maçta forma giyen 225 oyuncunun değerlendirildiği rapora göre, A Milli Futbol Takımı'na 44 şehir ve Türkiye dışından 9 ülkenin oyuncu katkısı olduğu görüldü. 

Türkiye'nin elit seviyedeki oyuncu havuzuna 25 şehir, hem doğum yeri hem de altyapı yönüyle katkı verirken, 19 il ise ya doğum yeri ya da altyapI yönünden avantaj sağladı.

Buna karşılık olarak 37 il ise ay-yıldızlı ekibe elit futbolcu katkısı sağlayamadı.

Türk Milli Takımı'na altyapı dönemine göre İstanbul 81, Ankara 21, İzmir 16 ve Trabzon 13 oyuncuyla en çok katkı yapan şehirler oldu.

Bursa 11, Sakarya 6, Gaziantep ve Eskişehir 5'er oyuncuyu A Milli Takım'a kazandırdı.

Zonguldak ve Samsun'un ay-yıldızlı ekibe üçer oyuncu yetiştirdiği listede Antalya, Manisa, Çanakkale ve Adana ise 2 oyuncuyla yer aldı.

Almanya, Ankara ve İzmir'i geride bıraktı

Avrupa'dan A Milli Takım'a en çok oyuncu yetiştiren ülke ise 28 futbolcuyla Almanya oldu. 

Almanya'nın ardından Birleşik Krallık, ay-yıldızlılara 10 ve üzerinde milli olan 2 oyuncu kazandırırken, Brezilya, Fransa, Avusturya, Danimarka ve Belçika ise birer futbolcuyla sıralandı.

 

A Milli Takım-AA1.jpg
A Milli Takım'da doğum yeri İstanbul olan 63, altyapıya göre ise 81 oyuncu yer aldı / Fotoğraf: AA 

 

İç göç etkisi

A Milli Takım'da 10 ve üzerinde maç oynayan oyuncular, Türkiye'de 40 şehir ve farklı 9 ülkede doğdukları tespit edildi. 

Doğum yerine göre İstanbul, 10 ve üzeri milli maç oynayan 63 oyuncuyla zirvede yer alırken, Almanya 25 futbolcuyla ikinci, İzmir ise 13 oyuncu ile üçüncü oldu.

Altyapı yönünden 21 oyuncu yetiştiren Ankara, doğum yeri itibariyle 12'de kaldı ve listede Trabzon ve Bursa ile beraber 4. sırayı paylaştı. Söz konusu 9 oyuncunun doğduktan sonra iç göçle diğer şehirlere gittikleri öngörüldü.

Hatay, Kocaeli, Sivas, Kırklareli, Balıkesir, Aydın ve Manisa'da doğup, farklı şehirlerde yetişerek A Milli Takım'da forma giyen oyuncuların sayısı 26'yı buldu. 

4 futbolcudan Almanya ve Birleşik Krallık tercihi

Yurtdışında doğan ve Türk Milli Takımı'nda 10 ve üzeri maçta forma giyen 34 oyuncunun 4'ünün doğdukları ülkeden ayrılarak Almanya ve Birleşik Krallık'ta yetiştikleri görüldü.

Rapora göre Bulgaristan (2), Hollanda ve Sırbistan'da doğan 4 futbolcudan 3'ünün Almanya, 1'inin de Birleşik Krallık'tan yetiştiği tespit edildi.

Almanya'nın 28, Birleşik Krallık ise 2 oyuncuyu A Milli Takım'a kazandırdığı belirlenen raporda, Brezilya, Fransa, Avusturya, Danimarka ve Belçika'nın 1'er futbolcuyu ay-yıldızlı formaya hazırladığı saptandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU