Kovid-19 aşısı olanlar tam koruma için 6 hafta beklemek zorunda kalacak

Oxford-AstraZeneca aşısının üretimine Avustralya'da başlanıyor (Reuters)

Birleşik Krallık hükümetinin en iyi doktorlarından birine göre, koronavirüs aşısı olan birinin tam koruma elde edebilmesi için ilk aşıdan sonra muhtemelen 6 hafta kadar beklemesi gerekecek.

Pazartesi günkü basın toplantısında konuşan Boris Johnson ve yetkililer, önlerinde hala başka aşamalar bulunduğu konusunda uyararak yakında gelmesi muhtemel aşının yarattığı iyimserliği azaltmaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin Sağlık Direktörü Yardımcısı Jonathan Van-Tam, aşı adaylarından biri hariç hepsinin ilk iğnenin üzerinden üç veya 4 hafta geçtikten sonra takviye aşı gerektireceğini söyledi.

Van-Tam, "temel bağışıklık prensiplerine" göre, aşının taahhüt ettiği süre boyunca korunabilmek için insanların ikinci dozdan sonra iki hafta beklemesi gerekeceğini de belirtti.

Bilim insanı, aşıların bulaşmayı ne ölçüde veya ne zaman azaltacağının ve toplumun pandemi öncesi standartlara dönmesine izin verip vermeyeceğinin henüz belli olmadığını ifade etti.

Ancak Profesör Van-Tam "belirli bir süre kullanıldıktan sonra, Birleşik Krallık'ta şu an gördüğümüz hastalık seviyelerinde önemli bir fark yaratacaklarını" belirtti ve basın toplantısında şöyle konuştu:

Önümüzdeki yaklaşık 12 ay içinde adını duyurmak için yarışması muhtemel aşıların biri hariç hepsi koruma sağlaması için iki doz vurulması gereken aşılar. Bu iki doz arasındaki zaman aralığıysa 21 ve 28 gün arasında değişiyor.

Temel bağışıklık prensiplerine göre, dozun üzerinden 14 gün geçmeden, aşıya verdiği yanıtın maksimum seviyeye ulaşmayacağını düşünüyoruz.

Fakat iki doz aşı vurulmak ve en az 14 gün beklemek güvenli alanı sağlıyor. O aşamaya gelince vücudunuzun sizi koruyacak antikorları üretmek için aşıyla birlikte çalışacağı ölçüde korunacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu noktada, korunacağınız döneme gireceksiniz.

Yani korkarım ki ikinci dozun üzerinden 14 gün geçtiğinden emin olmanızı söylüyorum.

Johnson'ın basın toplantısı, ilaç şirketleri Pfizer ve BioNTech'in, büyük ölçekli klinik çalışmalarda Kovid-19'u önleme etkililiği yüzde 90 olduğu görülen bir aşı geliştirdiklerini duyurmasının ardından gerçekleşti.

Aşı, 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edildi ve hiçbir güvenlik problemi yaratmadı. Aşının ay sonuna kadar uygulanması için acil durum onayına yapılan başvuruysa beklemede.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU