Huawei tartışması ABD güvenlik kurumları arasındaki derin anlaşmazlıkları ortaya çıkardı

ABD, Huawei’nin Çin devletinin etkin bir kolu olduğunu düşünüyor

Fotoğraf: The Independent

İngiliz hükümet yetkilileri, Trump yönetiminin İngiltere’ye yönelik Huawei uyarısının, Çin merkezli şirkete yönelik Amerikan kurumlarındaki derin anlaşmazlığı ortaya çıkardığını söyledi.

Trump yönetimi, İngiltere’nin Huawei’ye yasak getirmeyerek iki ülke arasında bilgi paylaşımını tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Strayer, Çin’in telekomünikasyon ürünleri ve hizmeti sağlayan dev şirketi Huawei’i “güvenilir bir tedarikçi olmamakla” suçlamış, eğer diğer ülkeler stratejik altyapı projelerine bu Çinli şirketi dahil ederlerse “onlarla bilgi paylaşma kabiliyetlerini ve bugün olduğu gibi bir bağlantıda bulunmayı yeniden değerlendirmek zorunda kalacaklarını” belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) toplantısından, Huawei’nin, İngiltere’nin yeni nesil mobil internet teknolojisi 5G ağına katılacağı bilgisinin sızmasından sonraki karşılıklı atışmalara Strayer’in açıklamaları da eklenmiş oldu.

Ancak İngiliz güvenlik yetkilileri, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Huawei’yle ilgili meselede daha ihtiyatlı davrandığına işaret etti.

Bilginin sızdırıldığı günlerde İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen CYBERUK 2019 konferansında konuşan NSA’nın üst düzey güvenlik danışmanı Rob Joyce, “hassas ağlar” tanımının ülkeler arasında “tartışma” konusu olduğunu belirtti.

İngiliz hükümeti Çinli firmanın sadece 5G ağının hassas olmayan dış bölgelerinde katkı sunacağı konusunda ısrar ediyor. Ve İngiltere’nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Ciaran Martin ise, Huawei konusundaki anlaşmazlıkların müttefikler arasındaki bilgi paylaşımına zarar vermeyeceğini savunuyor.

İngilizce konuşan 5 ülkeden (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) oluşan Beş Göz (Five Eyes) ittifakından yetkililerin katıldığı konferansta konuşan Martin, “Geçmişte her türlü meselede çeşitli farklılıklarla başa çıktık ve yine çıkabiliriz” dedi. Martin, bunun Huawei konusunda da geçerli olduğunu vurguladı.

NSA yetkilisi Joyce, şu karşılığı verdi:

“Burada gördüğümüz şey, ‘hassas ağlar’ olarak tanımladığınız gerçeğin nerede başlayıp nerede bittiğine dair hepimizin arasındaki bir tartışma. Bu en hassas ağların, ister Çin, ister Huawei ya da diğerleri olsun, bize tehdit oluşturan unsurların teknolojilerine sahip olmayacağı noktasında bizi birlikte hareket eder göreceksiniz.”

ABD ve diğer birkaç ülke, Çin Halk Kurtuluş Ordusu eski üyesi tarafından kurulan ve ülkenin ordusu ve iktidarındaki Komünist Parti’yle bağları bulunan Huawei’nin, Çin devletinin etkin bir kolu olduğunu düşünüyor.

Washington yönetimi Huawei’yi ülkenin telekomünikasyon ağından yasaklayacağını bildirirken, Avustralya ve Yeni Zelanda telekom şirketlerinin 5G ağında Huawei teçhizatı kullanmasını engelledi. Kanada’ysa yürütülen incelemenin ardından bu konudaki kararını açıklayacak.

 

 

Pekin yönetimi, Avustralya hükümetinin adımının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğu iddiasıyla DTÖ’de yasal işlem başlattı.

Canberra yönetimiyse Huawei’nin, Çin devletince ülkenin çıkarı için kullanılabileceği endişesiyle tehlike arz ettiğini belirtiyor.

Avustralya eski Başbakanı Malcolm Turnbull, o dönemki hükümetinin getirdiği yasağa ilişkin şunları söyledi:

“Kendi ülkelerindeki istihbarat servislerine yardımcı olma zorunluluğu bulunan şirketler tarafından 5G ağları kurulmasına izin verilmemesine karar verdik. Arkadaşça iyi ilişkiler içinde olduğumuz insanlarla gelecekte muhakkak arkadaş olunmayacağı ihtimalini göz önünde tutarak kendimizi korumalıyız.”

Öte yandan Bloomberg’in haberine göre, Vodafone, Huawei’nin 2011-2012 yıllarında sunduğu ekipmanlarında güvenlik açıkları keşfetti.

Ocak ayında Huawei ekipmanlarının dağıtımını çekirdek altyapısında durduran şirket, Batılı hükümetlerin Huawei’ye tam güvenlik izni verip vermeyeceğini görmek için bekledi. Vodafone, “tarihi” güvenlik açıklarının İtalya’daki ağına yetkisiz erişim sağlayabileceğini reddediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU