Vikings: Gerçek Bjorn Ironside nasıl ölmüştü?

Popüler dizinin sevilen karakteri gerçek bir tarihi kişilikten ilham alıyor

Dizinin son sezonunun henüz yayımlanmamış ikinci kısmı merakla bekleniyor (History)

Vikings dizinin sevilen karakterlerinden biri olan Bjorn Ironside ilhamını aynı adı taşıyan gerçek Viking şefinden alıyor.

Ragnar'ın Oğulları'nın Destanı gibi tarihi İskandinav kaynaklarına göre Bjorn Ironside'ın efsanevi İsveç Kralı Ragnar Lothbrok'un (dizide Travis Fimmel canlandırıyor) oğlu olduğu düşünülüyor.

Express'in haberine göre Ironside, Ortaçağ'da kaleme alınan Annales Bertiniani ve Chronicon Fontanellense adlı tarihi kaynaklara göre özellikle 855 ile 858 yılları arasında aktif rol oynayan güçlü bir deniz komutanıydı.

Viking ordusuyla Batı Fransa'yı, Akdeniz'i, İtalya'yı, daha sonra da Fransa'da Paris'i harap ettiğine inanılıyor.

İskandinavya'ya döndükten sonra, Ragnar'ın oğulları İskandinav krallığını ikiye böldü ve Bjorn, Uppsala ve İsveç'i yönetti.

Tarihi drama dizisi Vikings'de Bjorn Ironside, Lagertha (Katheryn Winnick) ve Ragnar'ın en büyük oğlu olarak tasvir ediliyor.

Ne var ki gerçekte durum böyle değildi. Bjorn, Aslaug'un (Alyssa Sutherland), yani Lothbrok'un üçüncü karısının oğluydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vikings'in altıncı sezon birinci bölümünün son sahnelerinde Bjorn Ironside’ın, kardeşi Kemiksiz Ivar (Ivar the Boneless) tarafından bıçaklandığı görülüyordu.

Fakat bıçaklamanın gerçekleşip gerçekleşmediği, yalnızca Ivar ve Bjorn'un hayal gücünün bir ürünü olup olmadığı bilinmiyor.

Bjorn savaşan bir kalabalığın ortasında ölümcül bir darbe alıyor gibiydi fakat yere düştüğünde etrafındaki her şey kayboldu, yalnızca sahilde duran Ivar ve Bjorn kalmıştı.

Öte yandan Bjorn savaşta ya da kardeşi Kemiksiz Ivar'ın elinde ölmedi.

Kesin ölüm nedeni bilinmemekle birlikte, yaygın olarak Bjorn'un yaşlılıktan veya hastalıktan öldüğü varsayılıyor.

Ancak Cebelitarık Boğazı’nda Endülüs’ten gelen gemilerle karşılandığında ölüme çok yaklaştığı biliniyor. Bu savaşta Bjorn 40 gemi kaybetti ancak daha sonra zengin bir adam olarak öldüğü İskandinavya'ya döndü.

Herevarar destanına göre Bjorn’ün yerine oğlu Erik geçti.

 

Independent Türkçe, Express

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

DAHA FAZLA HABER OKU