"Fransa neden İslam dünyasında öfkeyi körüklüyor?" diye soran AP, eleştiri yağmuruna tutuldu

Ajans, 10 binden fazla yanıt alan "Ülkenin acımasız sömürgecilik geçmişi, sabit seküler politikaları ve Müslüman inancına karşı anlayışsız görülen cumhurbaşkanının sert sözlerinin hepsi bunda rol oynuyor" paylaşımını sildi

Nice'te bir kilisede düzenlenen saldırıda bir kadının başı kesilmiş, iki kişi daha aldığı bıçak darbeleriyle öldürülmüştü (AP)

Fransa'nın başkenti Paris'te bir öğretmenin başının kesilmesi ve ardından Nice'te bir kiliseye düzenlenen saldırıda üç kişinin öldürülmesi sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sarf ettiği bazı sözler Müslüman dünyasında öfke uyandırırken, Associated Press (AP) haber ajansı ise resmi Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle başka yönde eleştirilerin hedefi oldu.

Ajans pazar günü Fransa'nın neden aşırılık yanlıları tarafından hedef alındığına dair hazırladığı bir analizi, "AP açıklıyor: Fransa neden Müslüman dünyasında öfkeyi körüklüyor? Ülkenin acımasız sömürgecilik geçmişi, sabit seküler politikaları ve Müslüman inancına karşı anlayışsız görülen cumhurbaşkanının sert sözlerinin hepsi bunda rol oynuyor" ifadesiyle paylaşınca sosyal medyada büyük tepki çekti.
 

AP paylaşım.jpeg
Ajans bu paylaşımı daha sonra kaldırdı (AP/Twitter)


Russia Today'in (RT) haberine göre kimileri bu paylaşımın Fransız halkını hedef aldığı yorumunda bulunurken, gazeteci Agnes Poirier, "Bu, yalnızca utanç verici değil, aynı zamanda da tehlikeli. Associated Press, Fransa'ya ve Fransız halkına karşı nefreti körüklüyor" ifadesini kullandı.
 


ABD merkezli en büyük Yahudi yayın kuruluşlarından JTA için yazılar kaleme alan Joel M. Petlin ise "Bu, kafa kesmeyi haklı çıkarma hali. Teşekkürler AP. 2020'de tam da bu eksikti" dedi.
 


Paylaşıma yanıt veren birçok kişi AP'yi "terörü savunmakla" suçlarken, bazıları da "masum insanları öldürmeyi haklı göstermekle" itham etti. Twitter kullanıcılarından kimileri de Fransa'da öldürülen kişilerle ilgili fotoğraflar paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York merkezli medya kuruluşu, paylaşımına gelen 10 binden fazla yanıtın yol açtığı eleştiri yağmurunun ardından söz konusu paylaşımı sildi.

Daha sonra bu ifadelerin yumuşatılmış bir versiyonunu yayımlayan AP, "körüklemek" kelimesini neden kullandığına dair bir de izahatta bulundu. Bununla birlikte yayın organının eleştiriler karşısında işi özür dilemeye kadar götürmediği ve bahsi geçen makalenin yayında kalmayı sürdürdüğü belirtildi:

Birçok ülke ifade özgürlüğünü savunuyor ve İslam peygamberini hicveden yayınlara müsaade ediyor. Peki neden bilhassa Fransa'ya yönelik tepki şiddetli oldu? Ülkenin sömürgecilik geçmişi, sabit seküler politikaları ve cumhurbaşkanının sert sözlerinin hepsi bunda rol oynuyor.

Bu (paylaşım), Fransa ve Fransa'nın neden öfkeyi 'körüklediğini''soran Müslüman dünyası hakkındaki bir tweet'in yerini almaktadır. Bu kelimeyle, Fransa'nın kendisine karşı öfkeyi kışkırttığı mesajını vermek amaçlanmamıştır.
 


Ancak AP'nin bu müdahalesi de sosyal medyadaki itirazları tamamen dindirmeye yetmedi. Bazı Twitter kullanıcıları AP'nin meseleyi ele alış şekline tepkilerini dile getirdikleri paylaşımlar yapmaya devam etti.



Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU