Artan Kovid-19 vakaları sonrası Birleşik Krallık ikinci kez karantina kararı aldı

Ülke genelinde uygulanacak karantina 4 hafta sürecek. Temel ürünlerin satıldığı marketler ve eczaneler hariç tüm parkende mağazaları kapatılacak

Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tekrar yükseliğe geçtiği Birleşik Krallık'ta ikinci kez ülke çapında karantina ilan edildi.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Boris Johnson, kısıtlamaların ekonominin yanı sıra akıl sağlığı üzerinde de etkisi olduğunu bildiğini belirtti.

Ancak virüsün öngörülerden daha hızlı bir şekilde yayıldığını söyleyen Johnson, önlem almazlarsa durumun çok daha kötü olacağı uyarısında bulundu.

Bazı bölgelerdeki hastanelerin haftalar içinde kapasitelerini doldurma tehlikesi bulunduğunu ifade eden Johnson, "Can kaybı yüksek olacak ve sağlık uzmanları kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermek zorunda kalacak" dedi.

Salgındaki yükselişin durdurulması için başka bir alternatifin olmadığını belirten Johnson, 5 Kasım Perşembe gününden itibaren 4 haftalık bir karantina kararı aldıklarını duyurdu.

Ülke çapında alınan karantina 2 Aralık'a kadar devam edecek.

Başbakan Johnson, 16 Eylül'de yaptığı açıklamada ikinci karantinanın "felaket" olacağını söylemişti.

Hangi önlemler alındı?

Karantina kapsamında temel ürünlerin satıldığı marketler ve eczaneler hariç tüm perakende mağazaları kapatılacak. Bar ve restoranlar sadece paket servisi sunacak.

Mart ayındaki ilk karantinanın aksine okullar ve üniversiteler ise açık kalmaya devam edecek.

İnsanlar evlerinden yalnızca eğitim, iş, yiyecek alışverişi ve egzersiz gibi belirli sebepler kapsamında çıkmalarına izin verilecek. Farklı hane halkı üyeleri bir araya gelemeyecek.  

Toplam vaka bir milyonu geçti

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 21 bin 915 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 1 milyon 11 bin 660'a çıktı. Can kaybı ise, 326 artarak 46 bin 555'e ulaştı. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar


 

DAHA FAZLA HABER OKU