Canbolad ve Arslan arasında Dürzi temsili konusunda düğüm yaşanıyor

Dürzi temsiliyle ilgili yaşanan düğüm, İlerici Sosyalist Parti'nin hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri ile yaptığı anlaşmaya dayalı olarak Dürzi kotasına ulaşma konusundaki ısrarından kaynaklandı

Velid Canbolad / Fotoğraf: AFP

Lübnan'da hükümetin kurulma sürecinde yer alanların olumlu bir atmosfer yaratılması ısrarlarına rağmen bakan sayısının 18 ila 20 olarak belirlenmesi, Dürzi temsiliyle ilgili eski sorunların ve düğümlerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Söz konusu düğüm, İlerici Sosyalist Parti'nin hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri ile yaptığı anlaşmaya dayalı olarak Dürzi kotasına ulaşma konusundaki ısrarından kaynaklandı.

Kaynakların Şarku'l Avsat'a aktardığı bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın 'Demokrat Parti' Başkanı Milletvekili Talal Arslan'a hükumette bir Dürzi bakanlık sağlama söz verdi.  

Kaynaklar, Avn'ın bakan sayısını yirmiye çıkarmak için bu hedefe yöneldiğini belirtirken Hariri'nin 18 bakandan oluşan bir hükümet için ısrar ettiği kaydedildi.

Arslan'ın Hariri adını vermeyi reddettiği ve parlamento istişareleri öncesinde kendisine yönelik bir saldırı başlattığı biliniyor.


İlerici Sosyalist Parti Milletvekili Bilal Abdullah, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, parti lideri Velid Canbolad'ın Hariri'den Dürzilere tahsis edilecek bir bakanlık konusunda saygı göstermesini talep ederken, Dürzi kotasının Sosyalist Parti için olacağı, yani diğer partiler gibi bakanların isimlerinin verileceği taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Abdullah, "Hükümetin 20 bakanı varsa, Dürzi payı 2 Sosyalist bakan olacak. Bunun tersinde ısrar ederlerse 1 Dürzi bakan ve Sosyalist  cepheden  ister Katolik isterse Maruni olsun 1 Hristiyan bakan olacak. Arslan'a da paylarından 1 bakanlık verilecek" ifadelerini kullandı.

Milletvekili son Hariri hükümeti kurulduğunda olanlar gibi Avn'ın çevresinde Canbolad ve Sosyalist Parti'ye şantaj yapmaya çalışanların bulunduğuna dikkat çekti.


Diğer yandan Sosyalist muhalifler, Hariri'nin göreve gelmesinden bu yana kurulacak hükümette bir Dürzi bakan olmasını talep etme hususunda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Arslan, eski hükümette Sosyal İşler ve Turizm Bakanı Remzi Muşerrefiye eşliğinde Hariri'nin göreve gelmesinin ertesi günü Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etti.

Et-Tevhid Partisi Başkanı eski Milletvekili Viam Vahab da aynı şeyi yaparken 30 Ekim'de de Arslan ve Vahab aarasında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Dürzi akıma 'dengeleri bozmama' çağrısı yapıldı.

Vahab, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "18 bakandan oluşan bir hükümet soruna neden olacak. Onun tek hedefi var; ikinci Dürzi ekibi uzaklaştırmak. Biz, Dürzi akımından tek bakan kabul etmiyoruz" diyerek Canbolad'ın da bunu kabul etmemesi yönündeki umudunu dile getirdi.


Dürzi düğümü hattına din adamları da dahil oldu. Arslan ile bağlantılı olan Şeyh Nasreddin el-Garib'in basın ofisi, Garib'in 'kurulacak hükümet meselesiyle ilgili, spekülasyon ve siyasi hedeflere dayalı şüpheli projeleri takip ettiğini' bildirdi.

Ofis, projelerin, arzularını hoşnut etmek üzere Dürzilerin tek bir bakan tarafından temsil edildiği, 18 bakandan oluşan bir hükümette ısrar ettiğini kaydetti.

Açıklamada sadece 16 veya 20 bakan formülünün bu oluşumun kurucu bileşeni olarak iki bakan verildiği için kabul edilmediği vurgulandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU