Fransa tarafından kapatılan BarakaCity’nin lideri Türkiye'den sığınma istedi

Fransa’da lise öğretmeni Samual Paty’nin öldürülmesinin ardından 'radikal İslam fikirlerini yaymak' suçlaması ile kapatılan BarakaCity adlı kuruluşun kurucusu İdriss Sihamedi, Türkiye’den sığınma hakkı istedi

Fotoğraf: Twitter

Fransa’da  lise öğretmeni Samual Paty'nin başı kesilerek öldürülmesinin ardından ülkede radikal hareketlere yönelik başlatılan geniş çaplı operasyonlar kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla feshedilen Müslüman sivil toplum kuruluşu BarakaCity’nin kurucusu İdriss Sihamedi, İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’in kendisine ve kuruluşa yönelttiği suçlamaları reddetti.

Sihamedi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Fransız hükümetinin 10 yıldır, 26 ülkede 2 milyon kişiye yardım ulaştıran insani yardım ve insan hakları kuruluşu olduğunu ileri sürdüğü BarakaCity’i iftira ve çirkin yalanlara dayanarak kapattığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu eylemin, BarakaCity’nin ortaya çıkmasına katkı sağlayan Fransa, Belçika ve Kanada’daki tüm Müslümanları küçümsemek anlamına geldiğini ifade eden Sihamedi, kararın dayandığı iftiraların siyasi ve seçim amaçları için atıldığını kaydetti.

Sihamedi, umutları az olsa da kararın gözden geçirilmesi için Fransa’da nihai mercilere gideceklerini belirterek, "BarakaCity’nin merkezini Müslümanlara ve yardıma muhtaç kişilere saygı gösteren bir ülkeye taşımak için çalışıyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Darmanin’in kendisine yönelttiği "2018’de Suriye’de olduğu" şeklindeki suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, 2016-2019'da BarakaCity’ye yönelik Fransız polisince sürdürülen soruşturma gereği yurtdışına çıkamadığını belirten Sihamedi, Darmanin’e karşı iftira davası açacağını bildirdi.

Erdoğan’dan Türkçe sığınma talebinde bulundu

Sihamedi, Türkçe olarak paylaştığı mesajda, Fransa’nın 3 yıllık bir soruşturmanın ardından herhangi bir gerçek suçlama olmamasına rağmen BarakaCity’i feshettiğini söyledi.

Fransa’da güvende olmadığını dile getiren Sihamedi, kendisi ve ekibi adına Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan siyasi sığınma talebinde bulundu.

İçişleri Bakanı Darmanin, Twitter'dan derneğin kapatılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını paylaşmış ve BarakaCity’nin "nefret kışkırtıcılığı yaptığı, radikal İslamcı hareketlerle bağlantısı olduğu ve terör saldırılarını meşrulaştırmaktan haz duyduğunu" ileri sürmüştü.

Gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı

BarakaCity’nin kurucusu İdriss Sihamedi’nin evine ve derneğe 14 Ekim’de baskın düzenlenmiş, gözaltına alınan Sihamedi daha sonra serbest bırakılmıştı.

Avukatı yaptığı açıklamada, müvekkiline isnat edilen "hırsızlık" suçlamalarının Paris Sulh Hakimliğince düşürüldüğünü, Sihamedi'nin serbest kaldığını duyurmuştu.

Mahkemenin nihai kararını 4 Aralık'ta açıklayacağını, müvekkilinin 36 saatlik gözaltıdan sonra adli kontrol şartıyla bırakıldığını belirten avukatı, Sihamedi'ye yönelik 'taciz' suçlamasının ise halen düşürülmediğini açıklamıştı.

BarakaCity, daha önce kendisine yönelik terör suçlamasından aklanmıştı.

Samuel Paty cinayetinin ardından başlayan operasyonlar

Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde 16 Ekim’de, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri öğrencilerine gösterdiği gerekçesi ile Samuel Paty adlı ortaokul öğretmeni öldürülmüştü.

Paty’nin öldürülmesinin ardından ülkedeki Müslüman derneklere yönelik operasyonlar başlamış, İçişleri Bakanı Darmanin, 19 Ekim'de yaptığı açıklamada, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ile BarakaCity dahil birçok dernek, cami ve sivil toplum kuruluşunun kapatılacağını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU