Yeni araştırma: Yaşamın sırrı, iki yıl önce Dünya'ya düşen ateş topunda

“Bu sıradan kondrit göktaşının organik yönden zengin olması, asteroitlerin organik bileşikleri Dünya’nin ilk dönemlerinde gezegene ulaştırmada önemli bir rol oynadığı hipotezini destekliyor”

İki yıl önce ABD’nin Michigan eyaletinde donmuş bir göle düşen göktaşının analizi, asteroitlerin Dünya'daki yaşamın temel yapı taşlarındaki önemli rolünü aydınlattı.

16 Ocak 2018'de saatte 57 bin km’lik hızla Dünya’ya düşen ateş topuna yüzlerce kişi tanıklık etti. Bu esnada bilim insanları göktaşını, suyla tepkimeye girip bozulmadan bulmak için zamanla yarışıyordu.

Sonunda amatör gökbilimci Robert Ward tarafından bulunan bir parça, 48 saatten az bir sürede bölgedeki Field Museum’a teslim edildi. Göktaşına ait birkaç küçük parça da aynı gün bulunurken, sonraki haftalarda 13 parça daha toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları söz konusu göktaşını, H4 kondrit olarak sınıflandırıyor. Bu gruptaki göktaşları nadiren görülüyor. Öyle ki Dünya'ya düşen tüm göktaşlarının yalnızca% 4'ü bu gruba ait.

Öte yandan bu sınıflandırma, göktaşlarındaki bazı orijinal bileşiklerin korunduğu ve incelenebilir durumda olduğu anlamına geliyor.

Söz konusu bileşiklerin Dünya'nın ilk dönemlerinde gezegene nasıl geldiğini açıklayabileceği için bu tür göktaşlarına önem veriliyor. Zira bunlar, Dünya’daki yaşamın 3 milyar yıldan uzun bir süre önce ortaya çıkmasını sağlayan bazı temel bileşikleri oluşturuyor.

Meteoritics & Planetary Science'da yayımlanan yeni makalede Field Museum’ın küratörü Philipp Heck ve Chicago Üniversitesi’nden Jennika Greer, işte bu göktaşını farklı yöntemler kullanarak analiz etti ve toplamda 2 bin 600 organik bileşik buldu.

Heck, "Bu bileşikler, ana asteroidin oluşumundan hemen sonra orada meydana geldi” dedi ve ekledi:

Bu sıradan kondrit göktaşının organik yönden zengin olması, asteroitlerin organik bileşikleri Dünya’nin ilk dönemlerinde gezegene ulaştırmada önemli bir rol oynadığı hipotezini destekliyor.

Bu göktaşı hızla bulunduğu için Dünya yüzeyinde asgari düzeyde kontamine oldu. Bu da içerdiği bileşiklerin daha iyi gömlenebilmesine olanak verdi.

Ancak Heck, göre hiç kirlenmemiş tek örneklerin (NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracının yaptığı gibi) doğrudan asteroitlerden toplananlar olacağını söyledi:

Bu meteorları görevden dönecek örneklerle karşılaştırmak ilginç olacak.


Independent Türkçe, Gizmodo

DAHA FAZLA HABER OKU