Berlin'in "lanetli" havalimanı nihayet açılıyor: Skandallarla dolu 9 yılda neler oldu?

Almanların "mühendislikte üstünlüğünün" sembolü olması beklenen proje, ülkenin utanç kaynağı haline geldi

Açılış öncesi havalimanında son testler yapılıyor (AFP)

Almanya'nın başkenti Berlin'de temeli 14 yıl önce atılan Berlin Bradenburg Havalimanı (BER), teknik hatalar ve skandallar geçen yılların ardından sonunda açılıyor.

AFP'nin haberine göre ülkenin birliğinin sembolü olması hayaliyle temeli 2006'da atılan ve 2011'de açılması öngörülen ancak yaşanan sorunlar nedeniyle "lanetli" yakıştırması yapılan havalimanının 31 Ekim Cumartesi günü ilk yolcularını ağırlaması bekleniyor.

Almanların "mühendislikteki üstünlüğünün" bir işareti olması istenirken ülkenin utanç kaynağı haline gelen proje, bugüne kadar birçok hata ve skandalla anıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soğuk Savaş'ın bitişini işaret eden Berlin Duvarı'nın 1989'da yıkılmasının ardından şehir yetkilileri ülkenin birleşmesini temsil edecek yeni bir havalimanı inşa edilmesini kararlaştırmıştı.

Alman başkenti, 1990'daki birleşme sonrası batıda Tegel ve Tempelhof'un yanı sıra eski komünist doğuda yer alan Schoenefeld'le birlikte üç havalimanına ev sahipliği yapıyordu.

1996'da yerel ve ulusal yetkililer Frankfurt ve Münih'teki uluslararası havalimanlarına rakip, 2011'de açılması öngörülen yeni bir havalimanı projesini gündeme getirdi. Sonrasındaysa, Nazi dönemiyle anılan Tempelhof 2008'de kapatıldı.

Projeye dair ilk sarsıntılar 2010'da gelmeye başladı. Proje yöneticileri, katı Avrupa havacılık güvenliği düzenlemeleri ve bir planlama şirketinin iflası nedeniyle açılışın bir yıl erteleneceğini duyurdu ve sonrasına açılış için beklenen tarih sürekli ötelendi.

2012'de yangın güvenlik sisteminin arızalı olduğu tespit edilince inşa çalışmaları bir anda durduruldu. Başbakan Angela Merkel'in katılımıyla yapılacak tören alelacele iptal edildi.

2016'da savcıların, projede yolsuzluk yapıldığı ihbarında bulunan bir kişinin zehirlendiği iddiasını soruşturmaya açmasıyla işler daha da kötü bir hal aldı.

Aydınlatma sistemindeki hatalar, yürüyen merdivenlerin çok kısa olması, alışveriş mağazalarına fazla alan ayrılmaması gibi meseleler, projeyi iyice içinden çıkılmaz bir sorun yumağına sürükledi.
 


Teknik problemler ve skandalların yanı sıra bu büyük girişimin maliyeti de tartışma konusu oldu.

Planlanan bütçe hesabı aştı; öngörülen masraflar 1,7 milyar eurodan (günümüz parasıyla yaklaşık 16,5 milyar TL) 6,5 milyar euroya (yaklaşık 63,2 milyar TL) kadar yükseldi.

Havalimanının yönetim kurulu başkanlığını yapan eski Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, bütçe sınırını aşmakla suçlandı ve "en büyük hatası" olarak nitelendirdiği olay nedeniyle istifa etti. Proje, havalimanı yöneticileri ve yerel medya tarafından "lanetli" diye anılmaya başladı.

Dahası Berlinliler 2017'de yaptıkları referandumda, altıgen tasarımıyla dikkat çeken ve seyahat kolaylığı sunan Tegel'in açık kalması yönünde oy verdi.

Bu tercih yerel halkın, 1948'de Sovyetlerin ülkenin batı bölümüne yönelik kara ve demiryollarında uyguladığı ablukaya karşı 90 günde inşa edilen havalimanına sahip çıktıklarını gösterdi. Ancak yetkililer plana sadık kalmayı tercih ederek Tegel'in 2020 sonu itibarıyla kapanmasını onayladı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU