Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu'ndan Ankara Anlaşması hakkında açıklama

Başkonsolosluk 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapacak vatandaşların, Ankara Anlaşması'na bağlı vize kategorileri kapsamında değerlendirilmeye devam edeceğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu, Ankara Anlaşması'na başvuru süresinin 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceğini duyurdu.

Başkonsolosluk Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, "31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapacak vatandaşlarımız, Ankara Anlaşması'na bağlı vize kategorileri kapsamında değerlendirilmeye devam edecek, daimi oturum izni alana kadar aynı kurallara tabi olacaktır” denildi.

1963’te yürürlüğe giren ve Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması, Brexit’in gerçekleşmesiyle değişecek yeni göçmenlik kriterleri nedeniyle 31 Aralık 2020’de sona eriyor.

Ankara Anlaşması nedir?

Türkiye, 1959'da o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna başvurmuş, 1963'te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı.

Ankara Anlaşması (ECAA Agreement), Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması imzalamış olan ülkelerin vatandaşlarına, Birleşik Krallık tarafından verilen bir iş kurma izni vizesi. Romanya ve Bulgaristan’ın da aralarında olduğu bazı diğer ülkelerin Avrupa Birliği’ne katılması sonrası bu vize türünden yararlanan yalnızca Türk vatandaşları kalmıştı.

2018’de şartlar değişmişti

ECAA, kapsamında vize alan Türkler, 16 Mart 2018’e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu.

Bu tarihte yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için süre 5 yıla çıkarılırken, 2 bin 389 sterlin de başvuru ücreti getirilmişti.

Yeni düzenlemeler Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gelmiş yaklaşık 12 bin 500 Türk ile aile üyelerine de geriye dönük uygulanmaya başlamıştı.

"Türk İş İnsanları Birliği" değişiklikleri yargıya taşımış ancak Yüksek Mahkeme mart ayında aldığı kararla davayı reddetmişti.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, geçen Şubat ayında yaptığı açıklamada Türkiye’den Birleşik Krallık’a son 20 yılda yaklaşık 30 bin kişinin Ankara Anlaşması kapsamında geldiği bilgisini vermişti.

Yalçın, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2019’un son 6 ayında ise 3 bin 250 Türk vatandaşının bu anlaşmadan yararlandığı bilgisini vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU