İsveçli enstitünün araştırması: "ABD'deki Cumhuriyetçi Parti artık Hindistan, Macaristan ve Türkiye'deki otoriter partilere benziyor"

Çalışma, büyük demokrasilerdeki iktidar partilerinin giderek daha illiberal olduğuna dair bir "küresel eğilime" işaret ediyor

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'den ikinci kez başkan seçilmek için 3 Kasım'da yarışacak (AFP)

Yeni bir çalışma, Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'sinin son yıllarda daha illiberal (liberal olmayan -ed.n.) hale gelip demokratik normları sürdürme çabasından geri adım attığı ve parti söyleminin Türkiye, Macaristan, Polonya ve Hindistan'da iktidardaki otoriter partilere kaydığı sonucuna vardı.

İsveç merkezli V-Dem Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma, "demokrasilerdeki ortalama iktidar partilerinin son yıllarda daha illiberal olduğu" yönünde "küresel bir eğilim" görüldüğüne dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partilerin seçimlerden önce demokratik normlara ne kadar bağlı olduğunun incelendiği çalışmada, dünya genelinde daha çok partinin siyasi muhaliflerini şeytan gibi gösterme, siyasal şiddeti teşvik etme ve temel azınlık haklarına saygı göstermeme gibi pratiklere başvurduğu ve bu partilerin siyasal çoğulculuğa bağlılıklarının düştüğü gözlemlendi.

Araştırmaya göre Cumhuriyetçi Parti, "illiberal söylem" ve "ekonomi politikasında konumlanmaya" bakıldığında son 20 yılda "sol-sağ yerleşimini değiştirmedi fakat sert bir şekilde illiberal yöne doğru kaydı".

Araştırmacılar ABD'deki Cumhuriyetçi Parti'nin artık Birleşik Krallık'taki Muhafazakar Parti ya da Almanya'daki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) gibi Batı demokrasilerinde görülen tipik merkez sağ iktidar partilerine nazaran Türkiye'deki AK Parti ve Macaristan'daki Fidesz gibi otokratik iktidar partilerine daha çok benzediğini belirtti.

V-Dem Direktör Yardımcısı Anna Luhrmann, "İlliberallikteki bu yükseliş, yalnızca politika meselelerine dair anlaşmazlıkla ilgili gibi görünmüyor. Demokratik normlara bağlılığın olmaması, iktidara gelindiğinde bu normları aşındırma yönünde bir istekliliğe de işaret ediyor" diye konuştu.
 


Çalışmada, son 20 yılda Polonya'da Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Macaristan'da Fidesz Partisi, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Hindistan'da Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) de zamanla giderek daha "illiberal" hale geldiği kaydedildi.

Araştırmada, "Şu an itibariyle illiberalizm açısından otokrasilerdeki tipik iktidar partilerine yaklaşıyorlar. Onların liderliğinde ülkeleri giderek daha otokratik hale gelirken, Macaristan demokrasi statüsünü 2018'de, Türkiye'yse 2014'te kaybetti" ifadelerine yer verildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU