Fransa'da aşırı sağcı Le Pen'den "başörtüsü yasaklansın" çağrısı: Bu savaşı İslamcılığa karşı ilan ediyoruz

1989’dan bu yana başörtüsü takan kadınların sayısında çok hızlı bir artış olduğunu belirten Le Pen, kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını talep etti

Fotoğraf: Reuters

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (FN) lideri Marine Le Pen, ülkede kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını istedi.

Le Pen, katıldığı Grand Jury adlı televizyon programında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülkede konuyla ilgili tartışmaların başladığı 1989’dan bu yana başörtüsü takan kadınların sayısında çok hızlı bir artış olduğunu belirten Le Pen, kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını talep etti.

"Bu savaşı bir ideolojiye, İslamcılığa karşı ilan ediyoruz"

Aşırı sağcı lider, kendilerine karşı savaş açıldığını, buna karşılık verilmesi gerektiğini öne sürerek, "Biz bu savaşı bir devlete değil, bir ideolojiye, İslamcılığa karşı ilan ediyoruz" ifadesini kullandı.

İslamcı ideolojinin Fransa’ın düşmanı olarak görülmesi gerektiğini savunan Le Pen, bu ideolojiyi savunan kuruluşların yasaklanması, camilerin kapatılması ve yabancıların sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

"İnsan Hakları Sözleşmesinin bazı maddeleri reddedilsin"

Le Pen, "Fransa, kendini teröristlerden korumak için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bazı maddelerini reddetmelidir” dedi. 

Aşırı sağcı lider, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki gerilimde, ülkesinin büyükelçisini geri çekmesinin önemli olduğunu ancak güçlü bir tepki olmadığını savundu.

Ne olmuştu?

Ankara ile Paris arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ sorunu gibi çeşitli konularda yaşanan fikri ayrılıkları sebebiyle bir süredir gergin.

Erdoğan en son olarak dün “Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” demişti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Erdoğan’ın sözleri kabul edilebilir değil. Biz faydasız tartışmalara girmeyeceğimiz gibi hakaretleri de kabul etmiyoruz" denilmişti.

Fransa daha sonra Ankara Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU