Küba, ABD ablukası nedeniyle bir yılda 5,6 milyar dolar kaybetti

ABD'nin Latin Amerika ülkesine 60 yılda verdiği zararsa 144,4 milyar doları buluyor

Küba, ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya bulunuyor (AFP)

ABD'nin Küba'ya yönelik finansal ve ekonomik yaptırımlarının bir yılda yol açtığı hasarın 5,6 milyar dolara (yaklaşık 44,6 milyar TL) ulaştığı belirtiliyor.

TeleSUR'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Washington'ın neden olduğu zararı rakamlarla ortaya koydu.

Kübalı bakan, yaptırımlar nedeniyle Nisan 2019-Mart 2020 döneminde 5,6 milyar dolar kayıp yaşandığını, bu rakamın bir önceki yıl 4,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rodriguez, son veriler de dikkate alındığında ABD'nin Latin Amerika ülkesine 60 yılda verdiği zararın günümüz parasıyla 144,4 milyar doları (yaklaşık 1,15 trilyon TL) bulduğunu belirtirken, bu hasarın Küba gibi küçük bir ülkenin omzunda çok ağır bir yük olduğunu vurguladı.

Donald Trump'ın yönetimini "ülkesine yönelik keyfi yaptırımları artırdığı" gerekçesiyle kınayan Kübalı bakan, böyle bir politikanın bir tür "soykırım ve ekonomik savaş" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"Bir pandeminin ortasındayken bu abluka zulmünün eşi benzeri görülmemiştir" ifadesini kullanan Rodriguez, kasım ayında yapılacak seçimle Beyaz Saray'a geçecek yeni ABD başkanının, "ablukanın Küba halkına zarar verdiği ve insan haklarını ihlal ettiği gerçeğiyle yüzleşmek zoruna kalacağını" söyledi.

Haberde, BM Genel Sekreterliğine yapılan bilgilendirmenin, ABD ablukasının sona ermesi için Küba'nın çağrıda bulunduğu taslak kararın temelini oluşturduğu aktarılırken, 1992'den bu yana Küba yönetiminden BM'ye sunulan önerilerin ABD ve İsrail dışında dünyanın çoğu ülkesinden destek gördüğü belirtiliyor.
 


ABD'nin salgın sırasında Küba'ya yönelik ablukasının yol açtığı yeni sorunlar arasında ilaç, tıbbi ekipman ve koruyucu malzemelerin tedarik edilmesinin zorlaşması da yer alıyor.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleyi sadece kendi ülkesinde değil, dünyanın farklı yerlerine gönderdiği sağlık çalışanlarıyla da yürüten Küba, salgının başlarında halkı için hayati öneme sahip solunum cihazı tedarikinde ABD engeline takılmıştı. Bu konuda Küba'yla iş yapmayı kabul eden İsviçreli iki firmayı satın alan Amerikan şirketi, Havana'yla ticareti askıya almıştı.



Independent Türkçe, teleSUR

DAHA FAZLA HABER OKU