Koronavirüs Küba'da sağlığı değil, ekonomiyi vurdu: Hem hükümet hem de girişimciler yaratıcı yollar deniyor

Özel sektördeki 250 bin kişinin Mart'tan bu yana gelirinin çoğunu kaybettiği tahmin ediliyor

Küresel salgın sırasında halk kalabalıktan kaçınınca evlere serviste patlama yaşandı (Reuters)

Koronavirüs pandemisi yaklaşık 11 milyon kişinin yaşadığı Küba'da yalnızca 122 kişinin ölümüne neden olurken, turizmin bitme noktasına gelmesi ülkeyi ekonomik olarak kötü etkiledi. Bunun üstüne ABD Başkanı Donald Trump da on yıllardır bu ülkeye uygulanan yaptırımları ağırlaştırma kararı alınca endişeler arttı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Karayipler ülkesindeki iç düzenlemeleri ve uluslararası yaptırımları aşmaya alışık olan girişimciler, iş yapmanın yeni yollarını deniyor. 

Koronavirüsten korunmak için 7 aydır neredeyse tamamen kapalı olan sınırlar, turistlere yönelik pek dükkanın da açılmamasına neden oldu. 

Havana'da turistleri taşıyan taksilerin artık pek gezmediği cadde ve sokaklara, evlere servis yapan motosikletli kuryeler hakim. 

Binlercesi devlete ve özel sektöre ait restoranlardan aldığı yemekleri, akşam 7'deki sokağa çıkma yasağına kadar evlere servis ediyor. 

Hatta bazıları yolcu taşıma lisansı olmaksızın yanında başkasını da taşıyor. 

Ekonomik krizin birkaç yıl boyunca etkili olacağını söyleyen Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, Temmuz'da "serbest mesleğin gelişimine acil önem verme" çağrısında bulunarak yeni reformları açıklamıştı. Artık küçük gıda işletmeleri ithalat ve ihracat izni sahibi.

Küba'da ekonominin çoğunu devlet kontrol ederken, işgücünün yüzde 13'ü serbest meslek sahiplerinden oluşuyor. Bu 600 bin kişi arasında küçük işletmeler, kooperatifler, esnaflar, zanaatkarlar ve taksi şoförleri bulunuyor. 

Danışmanlık şirketi AUGE'nin kurucularından Oniel Diaz, özel sektördeki 250 bin kişinin Mart'tan bu yana gelirinin çoğunu kaybettiğini tahmin ediyor. 

Christian Science Monitor gazetesinin haberine göre, 2016'dan bu yana yüzde 1,4 gibi düşük bir yıllık büyüme oranına sahip Küba'nın gayrisafi millî hasılasında bu sene yüzde 8'lik düşüş bekleniyor. Uzmanlar ithalattaki azalmanın yüzde 30'u aştığını söylüyor. 

Dışarıdan gelen malların azalması, kozmetik ve kişisel hijyen ürünlerinde kıtlığa neden oldu. 2016'da kurulan Corpus ismindeki şirket de bu boşluğu doldurmak için harekete geçerek kendi ürünlerini üretmeye başladı. 

Artık şirketin 7 kadın çalışanı bisikletle gezerek önce zeytinyağı, zencefil, Hindistan cevizi, biberiye, tarçın gibi malzemeleri Havana sokaklarından topluyor, sonra da bunlardan yapılan ürünleri müşterilere dağıtıyor.

Şirketin kurucusu Suney Peña, müşterilerin ve kendilerinin bu servisten dolayı çok mutlu olduğunu söylüyor. 


Independent Türkçe, Christian Science Monitor 

DAHA FAZLA HABER OKU