Cambridge'li araştırmacılar, soğuk suda yüzmenin bunamayı geciktirebileceğini keşfetti

Akademisyen birkaç yıl bile olsa hastalığı geciktirmenin yaratacağı toplumsal faydanın "muazzam" olacağını söylüyor

Kuzey Londra'daki Parliament Hill Lido havuzunda su altında yüzen bir kişi. (Getty Images aracılığıyla AFP)

Bir araştırma, soğuk suda yüzmenin demans gibi nöro-dejeneratif hastalıkları geciktirmeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Cambridge Üniversitesi'nden akademisyenler 2016-2018 yılları arasında Londra'daki Parliament Hill Lido havuzunda takip ettikleri soğuk su yüzücülerinin çoğunda "soğuk şok" proteini (RBM3) düzeyinin arttığını keşfetti. Fareler üzerinde 2015'te yapılan bir araştırmada bu proteinin demans başlangıcına karşı koruma sağladığı öne sürülmüştü.

Araştırma henüz erken bir aşamada olsa da gelecekte demans tedavisine yardımcı olabileceği umuluyor.

BBC'nin Radio 4 Today programına konuşan baş araştırmacı Giovanna Mallucci'ye göre, araştırmacıları bekleyen sıradaki zorluklar, proteinin demansı geciktirdiğini kesin olarak kanıtlamak ve ardından bu proteinin üretimini tetikleyen bir ilaç bulmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü'nün Cambridge Üniversitesindeki merkezinin direktörü Prof. Mallucci son bulgulardan bahsetti ve ekibinin soğuk suda yüzen kişileri soğuğa maruz kalmayan ve Tai Chi yapan insanlarla karşılaştırdığını söyledi.

Prof Mallucci yüzücülere, “Sizi soğuğa maruz kalmayan ve Tai Chi yapan bir grup insanla karşılaştırdık, hiçbirinde bu proteinin seviyesinin arttığı görülmemişken çoğunuzda bu gerçekleşti" dedi.

Mallucci, "Bu bize soğuğun insanlarda bu proteini tetiklediğini söylüyor: Soğuk suda yüzmenin bu koruyucu proteini artırdığını gösteren ve hastalardan oluşmayan ilk kohort sizsiniz” diye ekledi.

Proje, kış boyunca Kuzey Londra'daki halka açık yüzme havuzunda ısıtılmamış suda yüzen Martin Pate'in Prof. Mallucci'yle temas kurmasıyla ortaya çıktı. Pate, BBC'ye konuşan Mallucci'nin insanlarda RBM3'ü incelemek istediğini söylediğini duymuş, bunun ardından profesörle iletişime geçmişti.

Prof. Mallucci demans başlangıcını birkaç yıl geciktirmenin toplumsal faydalarının kayda değer olacağını söyledi.

Mallucci, "Demansın ilerlemesini bütün bir nüfusta birkaç yıl bile yavaşlatsanız, ekonomi ve sağlık açısından muazzam bir etki yaratır" dedi.

NHS'ye göre Birleşik Krallık'ta şu anda 850 binden fazla demans hastası bulunuyor ve hastalık 80 yaş üzeri kişilerin 6'da birini etkiliyor.

Bu dejeneratif hastalıktan mustarip kişi sayısının 2025'e kadar bir milyonu aşması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU