Barolar Birliği, Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nu darp eden Cumhurbaşkanı korumalarını 2. kez şikayet etti

19 Nisan 2019 tarihinde polisler hakkında ilk suç duyurusunu yapan TBB, ikinci şikayetini Av. Sürenoğlu’nun gözaltına alındığı görüntülerin dün ortaya çıkması üzerine yaptı

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, polislerin darp ettiği Av. Sertuğ Sürenoğlu'nun hastanede çekilen fotoğrafının sosyal medyaya yansıdığı gün bir video paylaşarak, Cumhurbaşkanlığı korumalarına sert eleştirilerde bulunmuştu

Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanlığı korumalarınca darp edilen ve mahkeme kararıyla konutuna hapsedilen İstanbul Barosu avukatı Sertuğ Sürenoğlu için Cumhuriyet Başsavcılığı’na ikinci kez suç duyurusunda bulundu. 

Başkan Metin Feyzioğlu imzasıyla yapılan suç duyurusunda Av. Sertuğ Sürenoğlu "mağdur", TBB Başkanlığı ve Türkiye’deki tüm Baro Başkanlıkları "müşteki", polis memurları da "şüpheli" olarak nitelendi.

 

[scald=46456: {"link":"TBB]

 

"Bir düğün için bu olur mu?"

Şüphelilerin “işkence, tehdit, hürriyeti tahdit, resmi belgede sahtecilik ve iftira” suçlarından cezalandırılmaları istendi. Suç duyurusunda “Av. Sertuğ Sürenoğlu, Çırağan Sarayı önünde bir grup polis memuru tarafından derdest edilmiş, polis merkezine götürüleceği yerde sarayın içinde bir odaya zorla götürülerek iki saat süreyle işkence suçunu oluşturacak şekilde darp edilmiştir” denildi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBB, sosyal medyaya yansıyan, Av. Sürenoğlu’nun polislerce gözaltına alındığını gösterir videoyu da savcılığa sundu. “Görüntüler incelendiğinde, Sürenoğlu’nun trafiği kesen polis memurlarına sadece ‘Bir düğün için bu olur mu?’ dediği duyulmaktadır” denilen suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı:

“Olaydan sonra tutulan tutanakta ifade edildiği gibi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın aracına taarruz söz konusu değildir, ‘Sayın Cumhurbaşkanı’na saldırıyordu, o sebeple müdahale ettik’ anlamına gelen açıklamaların gerçekle ilgisi yoktur. En önemlisi Av. Sürenoğlu, ‘Bir düğün için bu olur mu?’ dedikten saniyeler sonra birden çok polis memuru tarafından tutulmuş ve götürülmüştür. Sürenoğlu o sırada kısmi bir direnme göstermiş bile olsa, gözünün patlatılmasına, dudaklarının parçalanmasına, kafa travması geçirmesine neden olacak bir güç kullanımının orantılı olmadığı açıktır. Sürenoğlu, yetkili polis merkezi yerine Çırağan Sarayı içerisindeki odaya götürülüp, orada kendisine işkence edilmiştir."

“İşkence takibi izne bağlı suç değildir”

Başsavcılığın, Sürenoğlu’na işkence suçu işleyenlerle ilgili delil toplamak için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istediğine dair şifahi bilgiye ulaşıldığı belirtilen dilekçede, “Umarız bu doğru değildir. Çünkü işkence suçu, takibi izne tabi olan bir suç değildir, soruşturma resen yapılmalıdır ” denildi. Başvuru şu taleplerle son buldu:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın etkili soruşturma yapmadığına ve delillerin toplanması için izin prosedürünün yerine getirilmesini beklediğine ilişkin bilgiye inanmak dahi istemiyoruz. Bu noktada delil toplanması için izin sürecinin tamamlanmasının beklenmesi, ilgililer için adli ve idari sorumluluk doğuracaktır. Av. Sertuğ Sürenoğlu’na yönelik işkence ve diğer suçları işleyen sorumlular hakkında ağırlaştırıcı tüm sebeplerin de değerlendirilerek ceza davası açılmasını talep ederiz.”

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU