Dışişleri'nden Yunanistan'a yanıt: Gerginliği artırıcı eylemler samimiyetsizliğin örneğidir

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Türkiye'ye yönelik ifadelerine yanıt verdi

Dışişlerinden yapılan açıklamada Yunanistan Dışişleri Bakanı'na tepki gösterildi / Fotoğraf: AA 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın bir gazete mülakatında Türkiye'ye yönelik ifadeleri hakkındaki soruya cevap verdi.

Aksoy yaptığı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Eleftheros Typos gazetesinde 11 Ekim'de yayımlanan mülakatında Türkiye'ye ilişkin iddia ve beyanlarının asılsız olduğunu belirtti.

Hami Aksoy.jpg
Hami Aksoy, Yunanistanlı yetkililerin açıklamalarıyla gerginliği artıran taraf olduklarını gösterdiklerini söyledi / Fotoğraf: AA 

İstikşafi görüşmeler 2016’da Yunanistan’ın talebi üzerine durdurulduğunu belirten Aksoy, "Bunun Türkiye’den kaynaklandığı iddiası kamuoyunu yanıltmaya matuftur. Aynı şekilde istikşafi görüşmelerde tek bir meselenin ele alındığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Bu görüşmelerin amacı, iki ülke arasında birbirleriyle bağlantılı tüm meselelerin çözüme kavuşturulmasıdır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sözcü Aksoy, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan, Maraş sahil şeridini halka açan Türkiye değil, KKTC Hükümetidir. Yunan-Rum ikilisinin bu adımı BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olarak nitelendirmesi ve burada denize giren insanların uluslararası güvenliği tehdit ettiği iddiası ciddiyetten uzak, gülünç bir iddiadır.

Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki meselelerini ülkemizle samimi bir diyalogla çözmek yerine, AB’yi Türkiye’ye karşı koz olarak kullanmaya çalışması sonuç vermeyecek bir çabadır. Yunanistan tehdit ve şantaj dilinin işe yaramayacağını artık anlamış olmalıdır.

Yunanistan’ın bir yandan bizimle diyaloğa hazır olduğunu söylerken diğer yandan gerginliği arttırıcı eylem ve faaliyetlerde bulunmaya devam etmesi ise samimiyetsizlik örneğidir.

Nitekim, ülkemizin 28 Ekim 2020 tarihinde Ege Denizi’nde icra edeceğini duyurduğu ve Bakan Dendias tarafından eleştiri konusu yapılan tatbikat, Yunanistan’ın 1988 Atina mutabakatına aykırı olarak evvelce 29 Ekim 2020 tarihinde yapacağını duyurduğu tatbikata cevap niteliğindedir. Yunanistan’ın ikazlarımıza rağmen milli günümüzde tatbikat düzenlemesi iyi niyetten yoksun bir yaklaşımdır.

Ülkemiz, Ege ve Akdeniz’de hem kendi haklarını hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecektir."

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU