İran'ın dini lideri Hamaney'in danışmanı: Türkiye ve İsrail Karabağ'daki çatışmayı kışkırtıyor

Ali Ekber Velayati, "Türkiye'yi bölge ülkeleriyle birlikte Azerbaycan'da mazlumları korumaya ve topraklarını kurtarmaya yardım etmeye çağırıyoruz" dedi

Fotoğraf: IRNA

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Devlet İşlerinden Sorumlu Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Azerbaycan topraklarını "işgal eden Ermenistan'ın bölgeden çekilmesi gerektiğini" söyledi. Velayeti, bu hedefin askeri yolla gerçekleştirilemeyeceğini sözlerine ekledi.

"Türkiye kışkırtıyor"

Hamaney'in danışmanı, "İsrail ve Türkiye Karabağ'daki savaşa müdahil oluyor ve kışkırtıyor" dedi.

Velayeti, "Türkiye'deki dostlarımıza, çatışma ateşine benzin dökmek yerine işgal altındaki Azerbaycan bölgelerinin kurtuluşuna katkıda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye'yi bölge ülkeleriyle birlikte Azerbaycan'da mazlumları korumaya ve topraklarını kurtarmaya yardım etmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

İranlı bir gazeteye verdiği röportajda "bölgeleri Ermenistan tarafından işgal edilen" bir milyondan fazla Azerbaycanlının mülteci konumuna düştüğünü" söyleyen danışman, "Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgaline karşı duruşumuz, Siyonistlerin Filistin topraklarını işgaline karşı duruşumuzla aynı" ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın Karabağ'ın yanında 7 Azerbaycan toprağını "işgal" ettiğini söyleyen Velayeti, "Uluslararası kararlara göre buralardan çekilmeleri gerekiyor. 

Karabağ'da askeri çözümün olmayacağını belirten danışman, "Çözüm siyasi yollarla olmalı. Bu yüzden biz her iki taraftan gelecek olan her askeri hamleye karşı olduğumuzu belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.

Velayeti, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların her iki ülke halkı ve bölge için kötü olduğu yorumunda bulundu. 

Velayeti, İsrail tarafının Karabağ bölgesinde bulunma veya iki ülke arasındaki çatışmaya ilişkin görüş ifade etme hakkı olmadığını vurguladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU