Robot devriminde yeni aşama: Tavanda yürüyen "hizmetçiler"

Araştırmacılar, tavanda hareket eden robotların önemli avantajlar sağladığını belirtiyor

Robotlar, ev işleri için eğitilebilir (Toyota Araştırma Enstitüsü)

Toyota’nın 1 milyar dolar (yaklaşık 7 milyar 775 milyon TL) yatırım yaptığı Toyota Araştırma Enstitüsü’nden yüzlerce mühendis, düşünebilen robotlar ve yapay zeka üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu hafta enstitü, senelerdir üzerinde çalıştıklarını tanıtmak amacıyla bir etkinlik düzenledi. 

Sanal ortamda gerçekleşen etkinlikte tanıtılan prototiplerin çoğu, insanlara ev hayatında yardımcı olmak için tasarlandı. Yardımcı robot fikri uzun süredir tartışılıyor ve bu fikri pratiğe dönüştürmek Japonya gibi ülkelerin ilgisini çoktan çekti. Çünkü bu ülkelerin nüfusu gitgide yaşlanıyor ve ülkelerin çalışan nüfusu azalıyor.

Enstitünün başlıca tasarımı da evin tavanına monte edilmiş raydan sarkan bir yardımcı robot. Bugüne kadar insanlar, robotların zeminde yuvarlandığını ya da yürüdüğünü hayal etti. Ancak araştırmacılar, tavanda hareket eden robotların önemli avantajlar sağladığını belirtiyor.

Söz konusu robotların ilk avantajı, evin düzenini daha kısa sürede öğrenebilmesi. Tavandaki robotların karşısına mutfak masası ya da koltuk gibi eşyalar çıkmıyor. Bu da robotların ev düzenini daha kısa sürede öğrenebilmesine olanak sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca tavan robotları, kullanılmadığı zamanlarda büzülerek tavanda saklanıyor. Böylece, insanların kullandığı alanlarda yer işgal etmiyor. 

Toyota’nın aktardığına göre robota tezgah silmeyi öğretmek istiyorsanız, sanal gerçeklik ortamında tezgahınızı silmeniz yeterli. Bu sayede robot, insan davranışlarını idrak edip gerçek dünyada taklit edebilir.

Enstitünün robotik çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ettiği belirtiliyor. Toyota’nın bu teknolojiyi kullanıma açmak için henüz net bir planı yok. Ama şirket, en azından bazı teknolojileri yakın gelecekte piyasaya sürmeyi umuyor.

 

 

Independent Türkçe, Populer Science

DAHA FAZLA HABER OKU