Ürkütücü köpekleriyle tanınan Boston Dynamics, şimdi de kuş robotlarıyla lojistik sektörüne giriyor

Koronavirüs pandemisi sırasında insan işgücünü desteklemek için robot arayan şirketlerde artış kaydedildi

Boston Dynamics'in yeni CEO'su Robert Playter'e göre şirket, lojistik endüstrisi için robotlar üretmeye başlayacak.

Disrupt 2020'ye verdiği bir röportajda Playter, (robot köpek Spot gibi)birçok etkileyici robot üretmesine ve bunları ticari olarak satışa sunmasına rağmen şirketin hangi sektöre girmek isteyeceğini  bilmediğini söyledi.

Playter "Dikey hedeflerimizin tam olarak ne olacağından emin değildik" dedi ve şu ana kadar 75 bin dolarlık (yaklaşık 570 bin TL) robot köpeklerden 260'ının satıldığını ekledi.

Endüstriyel bir araç olduğu düşünülürse bu aslında hayli ekonomik. Fakat çok agresif davrandık, bunu üretmenin ekonomik bir yolunu bulmaya çalışırken çok para harcadık ve şu anda maliyetleri daha da düşürmenin yolları üzerinde çalışıyoruz.

Playter, pandeminin daha fazla şirketin el emeğine alternatif veya takviye için robotlara yönelmesiyle sonuçlandığını söylüyor.

Görünüşe göre Boston Dynamics, hastaların uzaktan izlenmesi ve Spot'la yapılacak otomatik dezenfeksiyon için işbirliği talepleri aldı.

Pandemi sırasında Leeds şehir merkezi ve Heathrow Havalimanı dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda robot temizleyiciler kullanılmıştı. Robotlar ayrıca uluslararası alanda da belirgin bir varlığa sahip.

Lojistikle ilgili büyük planlarımız var" diyen Playter, şöyle devam etti: "Önümüzdeki iki yıl içinde bazı heyecan verici yeni lojistik ürünlerimiz olacak. Şu anda konsept testleri yapan müşterilerimiz var. 2021'de bir şey duyuracağız, tam olarak ne yaptığımızı duyuracağız ve 2022'de ürünümüz kullanıma hazır olacak.

Mevcut robot yelpazesi arasında, eşyaları kavrayıp taşıyabilen Pick isimli makine de bulunuyor, ayrıca şirket Handle robotunun yeni bir versiyonu üzerinde çalıştığını söylüyor. Handle küçük, kuş benzeri bir makine ve eşyaları nakliye konteynerlarına veya kamyonlara diğer robotlardan daha kolay şekilde taşıyabiliyor.

Playter, "Robotların birlikte çalışmasını sağlayan bir yazılım da sunacağız" dedi.

Şimdilik hepsini üretmek zorunda değiliz. Ama nihayetinde bu görevlerden bazılarını tamamlamak için robot ekipleri gerekecek ve heterojen bir filoyla çalışabileceğimizi umuyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Boston Dynamics birçok robotunu sektöre soksa da Atlas adlı insansı makinesi bunlar arasında yer almayacak. 

Şirket makinenin çevikliğine rağmen henüz pratik amaçlar için kullanılamadığını söylüyor. Şirket bunun yerine, robotu bir "prestij projesi" olarak görüyor.

Playter, “Öyle karmaşık bir robot ve öyle çok şey yapabiliyor ki bizi aksi takdirde yapmayacağımız araçlar yaratmaya zorluyor. Ve insanlar ona bayılıyor; istek uyandırıyor, yetenekleri cezbediyor” diye açıkladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU