DSÖ, Türkiye'yi hem övdü hem de Ankara'ya 'vakaların uyumlu şekilde raporlanması' çağrısı yaptı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi, Türkiye'nin ağustos ayından bu yana koronavirüs testi kapasitesini artırmasından övgüyle bahsederken, 'verilerin DSÖ'nün düzenlemeleriyle uyumlu şekilde bildirilmesi' talebinde bulundu

Türkiye'nin sadece Kovid-19 semptomu gösteren kişileri 'hasta' olarak değerlendirmesinin yankıları sürüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz" şeklindeki açıklamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yanıt gecikmedi.

Türkiye'nin test kapasitesini artırması yönündeki çalışmalarından övgüyle bahseden DSÖ, Ankara'ya 'vaka sayılarının kurumun düzenlemeleriyle uyumlu şekilde raporlanması' çağrısında bulundu.

Söz konusu açıklamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise DSÖ'ye şu sözlerle teşekkür etti:

Dünya Sağlık Örgütü, bugün Avrupa Bölgesinde Kovid-19 veri raporlamasını uyumlu hale getirmek için yayınladığı basın bildirisi ile virüsün yayılmasını önleme stratejimizi takdir etti. Türkiye bu konuda da deneyimini paylaşmaya hazır. Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'ye teşekkürler.

Ancak Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün, 'verilerin raporlamasının kendileriyle uyumlu şekilde bildirilmesi' çağrısına ilişkin yorum yapmadı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

DSÖ'den Türkiye'ye test övgüsü ve 'raporlamalar uyumlu şekilde yapılsın' çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü'nün "Avrupa Bölgesi genelinde COVID-19 ile ilgili veri raporlamasının uyumlu şekilde yapılması (harmonize edilmesi)" başlığıyla paylaşılan yazıda, şu ifadeler kullanılmıştı:

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, Türkiye'nin Ağustos 2020'den bu yana günlük test kapasitesini artırmasının övgüye değer buluyor ve bu yıl nisan ayına kıyasla, asemptomatik bireylerin pandeminin önlenmesi ve kontrol stratejisi doğrultusunda test edilmesiyle de bunu üçe katladı.

Bu durum, sağlık sisteminin semptom göstermeyenler de dahil olmak üzere daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamıştır. Risk altındaki kişiler, şüpheli ve yakın temaslar  ve teyit edilmiş bir kişinin yakın temasları test için önceliklendirilmiştir.

Test, virüsün nerede olduğunu anlamak ve kontrol altına almak için harekete geçmek, özellikle temasları izlemek ve pozitif vakaları izole etmek için kritik bir halk sağlığı önlemidir. Türkiye, semptomlarından bağımsız olarak tüm COVID-19 pozitif vakaları izole ediyor; bu, yayılım zincirinin kırılması için öneriliyor.

Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü, veri toplama ve mukabil tedbirleri uyumlu hale getirmek için COVID-19 verilerinin DSÖ'nün konuyla ilgili rehberliği (düzenlemeleri) doğrultusunda raporlanması çağrısında bulunuyor. Bu raporlamayı daha da iyileştirmek ve veri toplama mekanizmalarını güçlendirmek için düzenli ve ihtiyaç duyulan tartışmalar, salgının başlangıcından bu yana Türkiye dahil üye devletlerle istişare halinde sürdürülmektedir. Ayrıca, süreci optimize etmek ve COVID-19'u durdurmak için kanıta dayalı kararları desteklemek için veri raporlamasına yönelik zorlukları ve çözümleri belirlemek için bölgedeki daha fazla ülkeyi bir araya getirmeyi planlıyoruz.

 

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU