Kovid testi beyin sıvısının akmasına yol açtı, hastayı ölümün eşiğine getirdi

ABD’de burundan yapılan koronavirüs testi bir hastanın beyin ve omurilik sıvısının sızmasına neden oldu

Burundan sürüntü çubuklarıyla örnek alınarak yapılan test, en yaygın PCR testleri arasında (AFP)

ABD’li bir hastanın burundan yapılan koronavirüs testinin ardından beyninde sızıntı meydana geldiği ortaya çıktı. Tıp dergisi JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery’de yayımlanan makalede, bu nadir görülen durumun 40’lı yaşlardaki kadın hastanın beyninde enfeksiyon riski yarattığı ve ölümüne yol açabileceği belirtildi.

Burnundan sıvı gelmesinin ardından baş ağrısı, kusma, boyun tutulması ve ışığa hassasiyet şikayetleriyle hastaneye kaldırılan kadının tedavi edildiği ve durumunun iyi olduğu bildirildi.

Makaleye göre, hastaya burundan yapılan Kovid-19 testi kafatasının alt bölümündeki zarın hasar görmesine, beyin ve omurilik sıvısının burnundan sızmasına neden oldu. Hastanın yıllar önce intrakraniyal hipertansiyon tedavisi gördüğü ve bu dönemde beyin zarında oluşan hasarın bu duruma yol açmış olabileceği kaydedildi.

Testin yanlış şekilde yapılmasının da bu nadir görülen durumda etkili olduğunu düşünen doktorlar, burundan test uygulamasının normalde çok düşük risk yarattığına dikkat çekti. AFP’ye konuşan makalenin yazarlarından Jarrett Walsh, özellikle daha önce sinus ve omurilik ameliyatı geçirenlere ağızdan test yapılmasının daha uygun olduğunu vurguladı.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU