Çok sayıda Amerikalı, Trump-Biden münazarası sonrası yaşayacak yeni bir ülke arıyor

Hakaretler, karşılıklı suçlamalar ve abartılı sözlerin havada uçuştuğu ilk aday tartışma sonrası ABD'den gitme arayışında ciddi oranda artış yaşandı

Başkan adaylarının ilk münazarası gerilimli anlara sahne oldu (AFP)

ABD'de 2020 başkanlık yarışına bir ay kala Cumhuriyetçi Donald Trump'la Demokrat rakibi Joe Biden arasında yapılan ilk münazara nedeniyle Amerikalılar arasında hakim olan "kötümser hava" internet aramalarına da yansıdı.

Guardian'ın haberine göre hakaretler, karşılıklı suçlamalar ve abartılı sözlerin havada uçuştuğu ilk aday tartışma sonrası Google'da Kanada vatandaşlığı aramalarının doruk noktasına ulaştığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arama motorunun paylaştığı veriler, adayların sözlerini kesmesiyle raydan çıkan münazaranın devam ettiği sırada ve sonrasında ABD'deki kullanıcıların "Kanada vatandaşlığına nasıl başvurabilirim?" sorusunu aramasında rekor kırıldığını gösterdi.

Tartışmanın gidişatına bakarak seçimin akıbetine dair iyimser olamayan bazı kullanıcılarsa, Google'da aceleyle yaptıkları aramada ülke ismini yanlış girerek "Kanda'ya nasıl taşınabilirim?" diye sordu.

Google'a göre söz konusu aramalar tartışmanın yapıldığı salı akşamı saat 22.30 itibarıyla zirveye ulaştı. Ancak çarşamba sabahı erken saatlerde "Kanada vatandaşlığına geçiş" için ikinci bir arama dalgası daha görüldü.

Bu konuda en çok arama Massachusetts'te yapılırken, onu Washington ve Michigan izledi.
 

Google.png
(Google)


Son gelişmenin öncesinde, bir yandan koronavirüs pandemisinde vaka sayısı milyonları aşan, diğer yandan kasım ayındaki başkanlık seçimi öncesi çalkantılı bir siyasi süreçten geçen ABD'de çok sayıda kişinin Amerikan vatandaşlığından vazgeçtiği ortaya çıkmıştı.

Bambridge Accountants adlı kuruluşun araştırmasına göre 2020'nin ilk 6 ayında 5 bin 816 Amerikalı vatandaşlıktan çıkmıştı. Hemen bir önceki 6 aylık dönemi gösteren Aralık 2019 verilerine göre bu sayının yalnızca 444 olduğu, 2019 genelindeyse 2 bin 72 olarak kayda geçtiği belirtilmişti.

Öte yandan yakın zamanda Amerikalıların koronavirüs salgınını kontrol altında tutmayı başaran Yeni Zelanda'ya yerleşme arayışında da artış görülmüştü.

New Zealand Herald gazetesi geçen yılın aynı dönemine kıyasla internette Yeni Zelanda göçmenlik sitesini ziyaret eden ABD vatandaşlarının sayısının yüzde 160 arttığını ortaya koymuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU