Rekor sayıda kişi neden üste para verip ABD vatandaşlığından vazgeçiyor?

Henüz karar vermemiş birçok Amerikalının da kasım ayını beklediği belirtiliyor

ABD'ki mevcut şartlar bazı kişilerin kendi ülkelerinden uzaklaşmasına neden oluyor (Mantas Hesthaven/Unsplash)

Bir yandan koronavirüs pandemisinde vaka sayısı 5 milyonu aşan, diğer yandan kasım ayındaki başkanlık seçimi öncesi çalkantılı bir siyasi süreçten geçen ABD’de rüzgar tersine esmeye başladı.

Kısa süre öncesine kadar dünyanın birçok ülkesinden insanların vatandaşlık hayali kurduğu ABD’de çok sayıda kişinin kendi vatandaşlıklarından vazgeçtiği ortaya çıktı.

Bambridge Accountants adlı kuruluşun araştırmasına göre 2020’nin ilk 6 ayında 5 bin 816 Amerikalı vatandaşlıktan çıktı. Hemen bir önceki 6 aylık dönemi gösteren Aralık 2019 verilerine göre bu sayının yalnızca 444 olduğu, 2019 genelindeyse 2 bin 72 olarak kayda geçtiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, ABD yönetiminin vatandaşlıktan çıkan kişilere dair üç ayda bir yayımladığı verileri dikkate alarak hazırladığı raporda, “görünüşe bakılırsa pandeminin Amerikalıları ülkeleriyle bağlarını koparmaya ve mevcut siyasi iklimin yanı sıra külfetli vergi yükünden de uzaklaşmaya sevk ettiğini” kaydetti.

Firmanın ortaklarından Alistair Bambridge, CNN’e verdiği röportajda, “Bunlar çoğunlukla her şeyden usanmış kişiler… Şunu gördük ki halk, Başkan Donald Trump, koronavirüs pandemisinin ele alınma şekli ve şu an ABD’deki politikalar dahil her şeyden bıktı” dedi.

Amerikan vatandaşlığından çıkmanın riskleri beraberinde getirmesine rağmen bu eğilimin artarak devam ettiğini belirten Bambridge, “İnsanların çoğu kasım ayında yapılacak seçimlerden çıkacak sonucu bekliyor. Baştan Trump bir kez daha seçilirse vatandaşlıktan çıkmak isteyen Amerikalılar açısından yeni bir dalganın gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kuruluşa göre vatandaşlıklarını terk eden birçok kişi ABD’deki mevcut siyasi atmosfer nedeniyle yaşadıkları mutsuzluktan yakınırken, kimileri de böyle bir karara varmalarına yol açan sebepler arasında vergileri saydı.
 


Yurtdışında yaşayan ABD vatandaşlarının her yıl vergi beyanında bulunmasının yanı sıra yabancı banka hesaplarını, yatırımlarını ve emeklilik maaşlarını bildirmesi gerektiği ifade ediliyor.

Bu kesime bin 200 dolar’lık teşvik ödemesi ve çocuk başına 500 dolar’lık ödenek imkanı tanınsa da birçok kişinin ABD’ye verdiği vergilerin yine de “çok yüksek” olduğu belirtiliyor.

Kuruluşa göre vatandaşlıktan çıkmak isteyen Amerikalıların 2 bin 350 dolar (yaklaşık 18 bin TL) ödemesi ve yurtdışında olmaları halinde de bulundukları yerdeki ABD elçiliğine bizzat başvurmaları gerekiyor.

Öte yandan yakın zamanda Amerikalıların koronavirüs salgınını kontrol altında tutmayı başaran Yeni Zelanda’ya yerleşme arayışında da artış görülmüştü.

New Zealand Herald gazetesi geçen yılın aynı dönemine kıyasla internette Yeni Zelanda göçmenlik sitesini ziyaret eden ABD vatandaşlarının sayısının yüzde 160 arttığını ortaya koymuştu.

 

Independent Türkçe, CNN, Bambridge Accountants

DAHA FAZLA HABER OKU