Yılanların hiç görülmemiş korkunç davranışı belgelendi

"Bu büyüleyici yılanları gözlemlemeye ve rapor yazmaya devam edeceğiz. Onların biyolojik yapılarının daha ilginç yönlerini ortaya çıkarmayı umuyoruz"

Kukri yılanının avının organlarını çıkarmak için yaptığı hareket (Winai Suthanthangjai)

Taylandlı biyologlar, yılanlarda daha önce hiç görülmeyen ürkütücü bir davranışı belgeledi. Yeni araştırmada bu soğukkanlı sürüngenlerin, canlı kurbağaların iç organlarını çıkarıp tükettiği ortaya çıktı.

Yılanlar, avlarını genellikle bütün olarak yutuyor ama bilim dergisi Herpetozoa'da yayımlanan araştırmaya göre, Tayland'ın kısa şeritli kukri yılanı istisna.

Çalışmanın yazarlarından, amatör herpetolog Henrik Bringsøe, bilimsel adıyla Oligodon fasciolatus’ların kurbağaların karınlarında bir delik açtığını ve kafalarını boşluğa sokarak “avı hala hayattayken organlarını çekip yediğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bringsøe ve meslektaşları, bu avlanma tarzına Tayland'ın kuzeydoğusundaki Loei eyaletindeki üç farklı olayda tanık oldu. Araştırmacılar olayların hepsini kameraya aldı. Kaydedilen olaylar Ağustos 2016, Nisan 2020 ve Haziran 2020'de gerçekleşti.

Üç durumda da yılanlar, kurbağaların yalnızca organlarıyla beslendi ve içi boş gövdelerini geride bıraktı. Bazı örneklerde kurbağaların direndiği görülse de hiçbiri başarılı olamadı.

Yılanların avı, boyu 20 cm’ye ulaşabilen siyah benekli Asya kurbağası (Duttaphrynus melanostictus) oldu. Bu kurbağalar yaygın görülüyor ve zehirli oldukları biliniyor. Boyun ve sırtlarında bulunan bezlerden beyaz bir toksin salgılanıyor.

Araştırmacılar kukri yılanlarının alışılmışın dışındaki beslenme stratejisinin söz konusu zehirden kaynaklandığını düşünüyor ama bundan tam olarak emin değiller. Çünkü takip edilen 4. olayda yetişkin bir kukri yılanının söz konusu türdeki daha küçük bir kurbağayı bütünüyle tükettiği görüldü.

Araştırmaya katılanlar, genç kurbağaların zehrinin yetillkinlere göre daha hafif olabileceğini ve kukri yılanlarının bu seviyedeki zehirden etkilenmeyebileceğini düşünüyor. Bringsøe, yazdığı yazıda konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Şu anda bu soruların hiçbirine cevap veremiyoruz. Ancak bu büyüleyici yılanları gözlemlemeye ve rapor yazmaya devam edeceğiz. Onların biyolojik yapılarının daha ilginç yönlerini ortaya çıkarmayı umuyoruz.

 

Independent Türkçe, Gizmodo

DAHA FAZLA HABER OKU