Bakan Koca: Bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret ediyor

Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Koca, tüm dünyada aşı çalışmalarının devam ettiğini ve aşı bulunana kadar hastalığın bir anlamda kendi seyrine bırakıldığını ifade etti

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası Türkiye'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de virüse ilk kez 10 Mart'ta rastlandığını ve 17 Mart'ta ilk can kaybının yaşandığını hatırlatan Koca, salgında 6 ayın geride kaldığını kaydetti.

Toplam vaka sayısının artık yüzbinlerle ifade edildiğini kaydeden Koca, "Biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor dönemdeyiz. Daha zor ve umutların gerçekleşmeye yakın olduğu bir dönemdir. DSÖ verilerine göre dünya genelinde 29 milyon 500 bini geçti. Hayatını kaybeden kişi sayısı milyona yaklaştı" dedi.

Koca şöyle devam etti:

Vefat sayımız Türkiye'nin kıyaslanabileceği Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında başarımız ortadadır. Türkiye'nin 9 aydan bu yana salgınla mücadelesinde dünya toplumların duygularıyla benzerlikler gösteriyor. İnsanlar yaşananlara karşı bıkkınlık, hayatın yavaşlayışına karşı öfke duyuyor. Gençler engellenmişlik duygularıyla başbaşa. Yaşlılarda umutsuzluk hatta suçluluk duygusu. Asıl ilginç olansa salgının bize getirdiği izole edilmişlik hissi ve olumsuzlukları sadece bizlerin yaşadığı yanılgısıdır.

"Koronavirüs salgını sonu yaklaşan bir salgındır"

Karamsarlığa düşülmemesi gerektiğini vurgulayan Koca, koronavirüs salgınının sonu yaklaşan bir salgın olduğunu ifade etti. 

Koca ayrıca, "Devletlerin gücünün sağlıkla sınandığı bu dönemde biz güçlüyüz, güçlü kalmaya devam etmeliyiz. Bazı ülkelerde yaşadığımız olayların olmasına elbirliği ile izin vermeyeceğiz. Pozitif tanı koymuş her hastamız sağlık hizmetini muntazam şekilde almıştır" dedi.

Koca, virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerinin sayısının 11 bin 238'e çıktığını belirterek, "Filyasyon ekipleri yaptıkları tarama ile maruz kaldığımız riski azaltmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aşı bulunana kadar hastalık bir anlamda kendi seyrine bırakılmıştır"

Virüsün izi sürülmediği için de o ülkelerde salgın gerçek boyutuyla görülmediğini de vurgulayan Koca, "Aşı bulunana kadar hastalık bir anlamda kendi seyrine bırakılmıştır" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Koca şunları kaydetti:

Sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Kendinizi sağlık çalışanının yerine koyun. Onların cephede sizin için göğüs göğüse çarpıştığını bilin. Onlara vereceğiniz destek tedbirlere uymaktır. Hastalığa yakalanmayarak onlara güç verin. Bu savaşta hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayıplarımız oldu.

"HES uygulaması yeterince kullanılmıyor"

Tüm taşıyıcıları bilmenin mümkün olmadığına vurgu yapan Koca, "Artan tehdide karşı bakanlığımız sizlere başta İçişleri Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurumlarla işbirliği içinde kolaylaştırıcı hizmetler sunuyor. Bunlardan biri halen yeterince kullanılmayan HES mobil uygulamasıdır" diye konuştu.

HES uygulamasıyla ilgili Koca şunları kaydetti:

HES mobil uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır. Size bölgesel risk haritalarını sunuyor. Risk değerlendirilmesi yapıylor. Uygulama sizin risk yönetim rehberinizdir. Kullanımı ise basit bir telefon işlemi gibi kolaydır. HES bizim için de büyük bir işleme sahip, karantina koşullarına uyulup, uyulmadığını bu kontrolle öğreniyoruz.

"Bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret ediyor"

"Şimdi bugüne kadar duymayı en çok arzu ettiğiniz şeyi ihtiyatı elden bırakmadan söylemenin vakti geldi" diyen Koca, bilimsel gelişmelerin bu salgının da sonunun yakın olduğuna işaret ettiğini ifade etti.

Koca ayrıca, "Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz" dedi.

Aşı çalışamalarıyla ilgili ise Koca şöyle devam etti:

Şu anda hazırlık çalışmaları faz 3 aşamasında olan 9 aşı var. Biz de Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teşebbüslerimizi başlattık. Bugün Çin Snovak aşısı Türkiye'de ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesi'nde üç gönüllü insanla başladı.

"En yüksek artış yüzde 39,37 ile Kayseri"

İllerdeki salgının son durumuna ilişkin verileri açıklayan Koca, en yüksek artışın yüzde 39,7 ile Kayseri olduğunu ifade etti.

Koca ayrıca, Ankara'nın yüzde 38.84, Mersin'in yüzde 36,99 ile Kayseri'yi takip ettiğini kaydetti.

İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hastanelerin durumuna ilişkin verileri de paylaşan Koca şunları kaydetti:

Ankara yatak doluluk oranı yüzde 52,9. Yoğun bakım yüzde 64,8, ventilatör yüzde 28,1. Günlük ortalama zatürre vaka oranı yüzde 6,02. Zatürre oranı bizim için son derece önemli, erken tedaviyle zatürrenin azaldığını, tedavi etmekte başarılı olduğumuzu gösteren bir tablo. Son hafta günlük ortalama vaka sayısı son ay vaka sayısına göre artış oranı yüzde 38, 84. Son hafta günlük ortalama vaka sayısı son ay vaka sayısına göre artış oranı yüzde 38,84.

Son hafta Ankara'nın kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Bu tedbirleri aynı şekilde devam ettirirsek gelecek haftadan sonra bu stabilleşen Ankara'nın durumunun aşağıya doğru düşeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

İstanbul'da yatak doluluk oranı yüzde 55,3, yoğun bakım yüzde 60,2, son ay günlük ortalama zatüre oranı yüzde 6,53, son üç gün ise zatürre oranı yüzde 67. İzmir'de son ayda yarı yarıya zatüre oranının düştüğünü, orada da filyasyon ve tadevinin erken başladığını, hastane yükünün azaldığını söylemek istiyorum. Yoğun bakım yataklarımızın doluluk oranlarında az da olsa kısmi bir düşme, buna karşı ventilatör doluluk oranlarımızda son haftalara göre hafif bir yükselme eğilimini görüyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU