Cumartesi annesi Emine Ocak'a, Galatasaray'da son görev

Galatasaray Meydanı'ndan "Anne Buradayız" sesleri yükseldi. Emine Ocak'a veda töreni 16.00'da Gazi Cemevinde devam edecek

1995 yılından beri oğlu Hasan Ocak ve gözaltında kaybedilenler için adalet mücadelesi veren ve geçtiğimiz gün 89 yaşında hayatını kaybeden Cumartesi Annesi Emine Ocak için saat Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun törende, “Emine anne 30 yıl önce bu meydana, dünyanın en uzun süren sivil itaatsizlik direnişinin tohumlarını attı. Bizler senin köklerin, dalların, çiçekleriniz Emine anne. Mirasına sahip çıkacağız. Sana söz veriyoruz, hiç vazgeçmeyeceğiz. Kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sorana kadar, kayıplarımızı bulup kendi ellerimizle toprağa verene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

1995 yılında gözaltına alınan ve yaklaşık 2 ay sonra cansız bedenine ulaşılan oğlu Hasan Ocak’a ve diğer gözaltı kayıplarına ne olduğunu öğrenmek ve sorumluların yargılanması amacıyla verdiği mücadeleyle tanınan Emine Ocak, 89 yaşında hayatını kaybetti. Ocak için, yıllar boyunca Cumartesi Anneleri olarak yaptıkları oturma eylemleriyle mücadeleyi sürdürdükleri Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda tören düzenlendi. Ocak’ın cenazesi Cumartesi Anneleri eylemcilerinin omuzlarında meydana getirildi, tabutuna karanfiller kondu. 

Törene, Ocak’ın ailesi, kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyelerinin yanı sıra, CHP milletvekillleri Orhan Sarıbal ve Sezgin Tanrıkulu, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi Eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da katıldı.

Törende, Emine Ocak’ın kızı Maside Ocak, oğulları oğlu Ali Ocak ve Hüseyin Ocak, gözaltında kaybedilenlerden Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, kızı Besna Tosun, Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır, Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan karakoç, Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmacılar şu görüşleri dile getirdi:

“Acıdan sabır, sabırdan umut, umuttan direniş ören bir vicdan anıtıdır annemiz"

Maside Ocak: “Acıdan sabır, sabırdan umut, umuttan direniş ören bir vicdan anıtıdır annemiz. Tülbentinin altına rüzgar gibi sığdırdığı inadının, titreyen ellerinin arasına sakladığı adalet çağrısının, ’Ben buradayım’ diyen suskunluğunun yedi cihan tanığıdır. Annem, sen sadece bizim değil, milyonlarca insanın yüreğinde umut oldun. Şimdi seni Hasan'ın yanına uğurluyoruz. Bir halkın hafızası, bir annenin kalbiyle atar. Biz, kaybettiğimiz tüm annelerimiz, babalarımız ve yakınlarımız için bu meydanda olmaya devam edeceğiz"

"Polisler ona defalarca gaz sıktı... Ama o hiçbir zaman geri adım atmadı ve adalet istedi, hakikat istedi"

Hüseyin Ocak: "Bu meydanda 30 yılını çürütürken her toprakta, her taşta onun saç telleri var. Polisler ona defalarca gaz sıktı. Buradaki her karakolda onun parmak izleri var. Ama o hiçbir zaman geri adım atmadı ve adalet istedi, hakikat istedi. Kendi oğluyla beraber tüm gözaltında kaybolanların kemiklerini istedi."

Hanife Yıldız: "Anneciğim sana bir ricam olacak. Belki yükün ağır biliyorum ama bir de benim Murat'ımı görürsen benim yerime ona sarıl anneciğim. Bir de söyle çok özür diliyorum ben yavrumdan. Çok özledim.”

Besna Tosun: “Emine anne 30 yıl önce bu meydana, çocuklarıyla Hasan’ın annesi olarak geldi. Bugün onu, hepimizin annesi olarak bu meydandan uğurluyoruz. Emine anne 30 yıl önce bu meydana, dünyanın en uzun süren sivil itaatsizlik eyleminin, direnişinin tohumlarını attı. O tohumlar kök saldı, filizlendi, büyüdü. Bizler senin köklerin, senin dalların, çiçekleriniz anne. Mirasına sahip çıkacağız. Nasıl ki sen 30 yıldır hiç susmadın, hiç durmadın, Biz de sana söz veriyoruz hiç susmayacağız hiç vazgeçmeyeceğiz. Kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sorana kadar, kayıplarımızı bulup kendi ellerimizle toprağa verene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Pervin Buldan: “Bu meydan Emine annenin meydanı. Bu meydan 30 yıl öncesine tanık bir meydan. Bu meydanda Emine anne sadece Hasan'ı, sadece Hasan'ın katillerini değil, Hasan'ı kaybedenleri değil, Emine anne aynı zamanda Rıdvan'ın annesi, Abdullah'ın annesi, Savaş'ın annesi, bizim çocuklarımızın büyük annesi oldu. Bu meydanda yıllarca hakikat ve adalet arayışında olan Emine annemizi bugün sonsuzluğa uğurlarken, ‘Gözün arkada kalmasın’ diyoruz... Sen öyle evlatlar, torunlar yetiştirdin ki, senin mirasını devralacak milyonlarca insan bıraktın. Bu adalet, bu hakikat senin kemiklerini asla sızlatmayacak. Yerinde rahat uyu. Hasan'a, Savaş'a, Abdullah'a, yine burada kaybedilenleri arayan ailelerimizin yakınlarına bizlerden selam söyle. Hiçbirinin gözü arkada kalmasın. Katiller yargılanacak, hakikat ve adalet mutlaka yerini bulacak."

Konuşmaların ardından törene katılanlar hep bir ağızdan "Anne buradayız" dedi. Törenin sona ermesiyle Emine Ocak'ın naaşı alkışlar eşliğinde araca taşınarak alandan ayrıldı. 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU