Gökbilimciler resmen duyurdu: Güneş yeni bir döngüye girdi

Uzmanların tahminlerine göre 25. döngü, son 11 yıldır yaşadığımız koşullarla çok benzer seyredecek

Bu ikiye ayrılmış görüntü, solar maksimum sırasında (solda) ve solar minimum sırasında (sağda) Güneş'in nasıl göründüğünü ortaya koyuyor (NASA)

Güneş her 11 yılda bir, sakin ve fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlıyor ve yenisini başlatıyor. Gökbilimciler, artık Güneş'in resmen 25. döngüsüne girdiğini belirtiyor.

Uzmanlar Güneş döngülerini anlamanın önemli olduğunu düşünüyor. Çünkü bu döngüler sırasında meydana gelen Güneş patlamaları gezegenimizdeki güç şebekesini, uyduları, GPS'i, havayollarını, roketleri ve uzaydaki astronotları etkileyebiliyor.

Uluslararası uzmanların yer aldığı 25. Güneş Döngüsü Tahmin Paneli’nin (Solar Cycle 25 Prediction Panel) salı günü yaptığı açıklamaya göre yeni döngü, aslında Aralık 2019’da başladı. Ancak Güneş çok değişken olduğu için yeni döngülerin ne zaman başladığını açıklamak, 10 ay kadar alabiliyor.

Uzmanların tahminlerine göre 25. döngü, son 11 yıldır yaşadığımız koşullarla çok benzer seyredecek. Bir sonraki Solar Maximum evresinin ise (Güneş’in en yüksek aktiviteye ulaştığı evre) 2025’te yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu süre zarfında Güneş patlamalarının Dünya’daki iletişimi aksatabileceği belirtiliyor.

Panelin eşbaşkanı ve Güneş fizikçisi  Lisa Upton, Salı günü düzenlenen basın toplantısında  24. döngünün son 100 yılda kaydedilen en zayıf döngü olduğunu söyledi.

Ancak 24. döngü ortalamanın altında seyretse de risklerden azade değildi. Örneğin Temmuz 2012'de Güneş’te büyük bir fırtına meydana gelmiş ama radyoaktif patlamalar Dünya’yı ıskalamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları Güneş döngüsüyle ilgili ne kadar çok şey öğrenirse, bu patlamaların ne zaman meydana gelebileceğini o kadar isabetli tahmin edebilir. Bu nedenle yıldızın üzerindeki karanlık noktaları, yani lekeleri izleyerek akviteyi takip etmeye çalışıyorlar. Zira bu lekeler, patlamalar ve fırlatma olaylarının başlangıç ​​noktası.

Son döngüde Güneş aktivitesinin zirve yaptığı sırada 120 leke tespit eden uzmanlar, yeni döngünün zirve noktasında yaklaşık 115 leke görmeyi bekliyor. Öte yandan, ortalamanın üzerinde seyreden aktif bir döngüde genellikle 200'den fazla Güneş lekesi kaydediliyor.

Brüksel'deki Belçika Kraliyet Gözlemevi'nden Frédéric Clette, “Yeni döngünün başlangıcını ve yükselişini gösteren Güneş lekelerinin ayrıntılı kaydını tutuyoruz” dedi ve ekledi:

Bunlar, gelecekteki dev Güneş patlamalarının habercileri. Sadece birkaç ay boyunca genel eğilimi izleyerek iki döngü arasındaki kırılma noktasını belirleyebiliriz.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU